Zaaiactie: geef de bij een bloemetje Neerijnen

Wilde bijen hebben het moeilijk maar we kunnen ze helpen. Bijen hebben bloemen nodig. Ze verzamelen stuifmeel als voedsel voor de toekomstige jonge bijen. We kunnen de bijen helpen met bloeiende planten in de periode dat ze vliegen. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseert in gemeente Neerijnen een speciale bloemenzaadactie waarbij inwoners in het buitengebied bijen kunnen helpen door het inzaaien van bloemen die bijen aantrekkelijk vinden.

Aanmelden voor deze actie is niet meer mogelijk.

Voor wilde bijen in Nederland geldt dat van de circa 360 soorten er ruim 50% door uitsterven wordt bedreigd. Dit komt onder andere doordat bloemrijk grasland – belangrijk voor voedsel en nestgelegenheid – sinds de 19e eeuw drastisch is afgenomen. Wilde bijen kunnen niet ver vliegen en dat maakt deze soorten kwetsbaar. Het probleem voor wilde bijen is vooral het gebrek aan voedsel (stuifmeel) en onderdak.

Zaadmengsels

Lathyrusbij_Peter_Eekelder“Vooral in juni blijken er voor wilde bijen weinig aantrekkelijke bloemen. Samen met zaadbedrijf Cruydthoeck hebben we daarom een bloemenmengsel speciaal voor wilde bijen laten maken. Ook vlinders en de honingbij profiteren daarvan. De mengsels zijn bedoeld om overhoekjes en randen in te zaaien”, zegt projectleider Nomi Havelaar van SLG. “Wilde bijen staan in de belangstelling en veel mensen willen graag een handje helpen maar weten vaak niet met welke bloemen.

Het mengsel bestaat vooral uit tweejarige soorten met daarbij vaste planten, zoals Duizendblad, Rode klaver, Boerenwormkruid, Korenbloem en Veldlathyrus en nog veel meer soorten. Bij de samenstelling is rekening gehouden met de grondsoort in gemeente Neerijnen.

Bekijk hier alvast de zaai- en beheerinstructie.

Bekijk hier de inhoud van het mengsel.

Dit project wordt gefinancierd door Provincie Gelderland en de gemeente Neerijnen en sluit mooi aan op de doelstelling van Bij Bewust Betuwe. Dit is een bewonersinitiatief bij u in de regio (zie hier voor meer informatie).
Kijk voor meer biodiversiteitsprojecten in de gemeente Neerijnen.

 

 

Ook interessant

Bewoners Heerde gaan biodiversiteit versterken

Inspiratiedag voor buitenlui over biodiversiteit in Sinderen

Informatieavond biodiversiteit gemeente Buren

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel

Informatieavond subsidie landschap en biodiversiteit in Heumen

Ambassadeurs voor biodiversiteit gezocht!

Schoolkinderen zaaien bloemen in voor wilde bijen en vlinders