Wilde bijen

In Nederland leven ruim 350 soorten bijen. Eén daarvan is de honingbij. Net als de honingbij leven ook ongeveer 30 soorten hommels (die tot de wilde bijen worden gerekend), in een volk. De overige wilde bijen leven solitair. Veel wilde bijen kunnen niet steken (mannetjes hebben geen angel) of komen niet door onze dikke huid heen. De wilde bijen die wel kunnen steken, doen dit alleen als zij bekneld raken, ze zijn niet agressief. U kunt wilde bijen helpen door voldoende voedsel en nestgelegenheid aan te bieden. Op een zonnige plek, want bijen houden van zon! En dat alles dicht bij elkaar, want de meeste wilde bijen kunnen niet ver vliegen. Een bijenbiotoop gaat prima samen met een fraaie tuin of erf. Neem eens de tijd om bijen te bekijken op eigen terrein, wie weet komt u deze bijen tegen!

Wij helpen de bijen een handje door het samenstellen van bijvriendelijk plantmateriaal in de vorm van ‘bijenbosjes’ en ‘bijenhagen’. Maar ook door samen met bewoners een bijenhotel te maken. Wilt u zelf een bijenhotel maken voor op uw erf? Of wilt u weten wat u verder kunt doen voor de bij?

In het Informatieblad Wilde bijen vindt u uitgebreide informatie over wilde bijen, nestgelegenheid, de bloeiboog en de bouw van een insectenhotel. In het informatieblad bijenhotel-instructie voor plaatsing en onderhoud leest u met welke materialen u een bijenhotel bouwt en hoe u het hotel kunt onderhouden.

Kijk hier voor onze actuele acties rondom biodiversiteit! 

Andere links

Meer informatie over geschikte drachtplanten, zoekkaarten voor wilde bijen of de bouw van een insectenhotel:

www.wildebijen.nl/insectenplanten
www.drachtplanten.nl
https://www.eis-nederland.nl/zoekkaarten
https://www.bijenlint-shop.nl
www.bijenhelpdesk.nl
www.denederlandsebijen.nl
www.drachtkalender.nl/calculator
Insectenhotel en haar bewoners, brochure van Landschap Overijssel met uitgebreide informatie over de bouw van insectenhotels.

Kijk ook eens op: