Wielenfietsroute geopend

foto4foto3

Zondag 8 september was het feest bij de wielen in de gemeenten Arnhem, Overbetuwe en Lingewaard. In het kader van het Wielenherstelproject zijn een groot aantal wielen in de gemeenten hersteld en is de 45 kilometer lange fietsroute langs de wielen geopend. Stichting Landschapsbeheer Gelderland heeft een belangrijke rol gespeeld in het Wielenherstelproject en de wielenfietsroute. Het project is mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.

De officiële opening vond plaats bij de Kolk van Schouten aan de Drielsedijk in Arnhem. Hierna was het feest bij een aantal wielen in de betreffende gemeenten. Er waren activiteiten voor jong en oud, een oogstmarkt, diverse rondleidingen over de historie en de herstelwerkzaamheden van de wielen. Natuurlijk kon er ook gefietst worden.

Wielen en kolken

Wielen, ook wel kolken genaamd, zijn ontstaan door oude dijkdoorbraken in de 18e  en 19e eeuw. Deze unieke waterplassen hebben bijna allemaal een ronde vorm, daar hebben ze de naam wiel aan te danken. Het opknappen en herstellen van de in totaal meer dan 40 wielen in de Betuwe is een onderdeel van een provinciaal plan om het wielenlandschap weer zichtbaar te maken en onder de aandacht te brengen. Daarnaast is het doel om bewustzijn te creëren over de pracht, maar ook de macht van rivierwater en hoge rivierwaterstanden. In Arnhem-Zuid (Elden) zijn de wielen inmiddels hersteld. In Overbetuwe is een groot aantal wielen hersteld en worden nog een aantal wielen de komende jaren opgeknapt. In Lingewaard wordt dit najaar gestart met het herstel van de wielen.

Fietsroute

Langs de wielen is een 45 kilometer lange fietsroute uitgezet. Bij het ontwikkelen van de fietsroute is gebruik gemaakt van het fietsknooppuntensysteem. Zodoende is een nieuwe bewegwijzering niet nodig. Bij een aantal wielen is wel een bord geplaatst waarop de historie, het ontstaan en de bijzonderheden van de wiel worden toegelicht. De wielenfietsroute is hier te downloaden. Hier vindt u ook het Wielenreceptenboek waarin alle wielen in beeld zijn gebracht door Stichting Landschapsbeheer Gelderland en de gemeenten Arnhem, Overbetuwe, Lingewaard en Nijmegen.

foto2foto5