Weidevogelvrijwilliger Wiebe Hoekstra telt grutto’s in het Ommerense veld

Zaterdag 1 mei werden in het Ommerense veld weidevogels geteld (de zogenaamde BTS telling= Brutto Territoriaal Succes). Vrijwillige weidevogelbeschermer Wiebe Hoekstra uit Lienden was daarbij. Al zo’n acht jaar telt hij de grutto’s in het Ommerense veld.

Weidevogelgroep

Elf jaar geleden kwam Wiebe in Gelderland wonen en sloot hij zich al snel aan bij een lokale weidevogelgroep. In het seizoen gaat hij drie keer in de week voor de weidevogels op pad. Hij heeft er oog voor gekregen. Aan het gedrag van de vogels kan hij aflezen in welke broedfase deze zit, bijvoorbeeld of de kievit eieren heeft of al kuikens. Als geboren Fries heeft de natuur hem altijd getrokken. Als jongetje van zeven jaar, ging hij met een polsstok (om over de slootjes heen te springen) het land in. Langzaamaan kreeg Wiebe steeds meer kijk op de natuur. Hij had er aardigheid in. Destijds werden de eieren nog geraapt en verkocht. Toen was dat nog heel normaal.

Toen Wiebe ging werken was er minder tijd voor. Rond zijn dertigste kwam hij er achter dat dat zoeken en rapen van eieren niet meer kon. Vanaf toen werd het weidevogels beschermen. Op alle plekken waar hij woonde Ysselsteyn (Limburg), Amsterdam (Noord Holland) zette hij zich in voor de weidevogelbescherming. Sommige boeren vonden dat leuk. Anderen hadden er (nog) niet zoveel kijk op. Soms wisten boeren niet eens hoe een kievitsnest eruit zag.

Leskist weidevogels

Op één van de boerderijen waar Wiebe de weidevogels beschermd is een zorgboerderij. Daar komen kinderen met een verstandelijke beperking. Wiebe heeft deze kinderen met behulp van de weidevogel-leskist van SLG uitleg gegeven over de weidevogels. Hij laat de kinderen van 8 tot 18 jaar oud onder andere foto’s zien van de vogels. Vier jaar geleden deed hij deze voorlichting voor het eerst en sindsdien vraagt de zorgboerderij hem ieder jaar. Zij zijn erg geïnteresseerd.

Veel grutto’s, net als vroeger

Ieder seizoen is anders. De natuur verveelt Wiebe nooit. Het wordt wel minder qua weidevogels, maar het aantal grutto’s tijdens de telling op 1 mei in het Ommerense veld was niet verkeerd. Dit jaar zijn er voor het eerst plasdrassen in het gebied (lees er hier meer over). Daar zaten vroeg in het seizoen al veel grutto’s. Toen Wiebe dat zag, dacht hij ‘Potverdorrie dat doet me denken aan vroeger.’ Wiebe hoopt zich nog zo lang als kan in te zetten voor de weidevogels.

     

Foto’s Tureluurs (boven) en grutto kuikens gemaakt door Danny Spijker

Interesse?

Wil je net als Wiebe je inzetten voor de weidevogels, meld je dan aan door een mail te sturen naar boerenlandvogels@landschapsbeheergelderland.nl.

Wil je gebruik maken van de weidevogel-leskist, stuur dan een mail met de data voor welke periode je de leskist zou willen lenen naar boerenlandvogels@landschapsbeheergelderland.nl.

Ook interessant

Word ook een weidevogelbeschermer en meld je aan voor de online cursus

Vrijwilligers gezocht voor het behoud van hoogstamboomgaarden Oude IJsselstreek

Help de akkervogels in de Bommelerwaard met een patrijzenhaag!

Word ook een patrijzenteller en meld je aan voor de online cursus

hoogstamfruit

Doe deze winter mee aan beplantingsactie in Neder-Betuwe

Helmen, vogelbosjes en andere beplantingsacties in Landschapsnieuws

Rossel Collectierassen horen thuis op Achterhoeks erf

Uitdeeldag van succesvolle actie vogelbosjes op de Veluwe