Tweede buitenwerkdag bij boerderij De Klaver

Op zaterdag 12 maart is er opnieuw een buitenwerkdag bij de biologische melkveehouderij De Klaver in Angerlo. Dan gaan vrijwilligers van de boerderijwerkgroep snoeien en zagen en van het snoeimateriaal de takkenril verder afmaken. Nieuwe vrijwilligers zijn welkom om te komen helpen met het onderhoud aan het landschap rondom de boerderij. Voor koffie, koek en soep wordt gezorgd. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) begeleidt de nieuwe boerderijwerkgroep op dit natuurinclusieve boerenbedrijf om meer mensen kennis te laten maken met landbouw, natuur en landschap.

Geslaagde buitenwerkdag

foto: Marcel de Bont

Zaterdag 12 februari was de eerste buitenwerkdag met zo’n vijftien vrijwilligers. Vrijwilligers van het landgoed Bingerden en andere mensen uit de omgeving hielpen met het snoeien van een houtsingel. De meidoorn is al zo’n 10 jaar niet gesnoeid, door de struiken terug te snoeien kunnen ze weer mooi opnieuw uitlopen. Als je alles snoeit is ook de nestelgelegenheid voor vogels weg, door het snoeihout te verwerken in een takkenril, zorg je dat de vogels er toch in kunnen broeden en schuilen. Voor Wilbert en Astrid van de Cruijsen, eigenaren van boerderij De Klaver, is het goed bevallen en ze zijn blij met de hulp. Wilbert:” Alleen begin je niet zo snel aan zo’n klus, dit gaat een stuk sneller en het is veel leuker om het met z’n allen te doen.” Daarom wordt nu de tweede buitenwerkdag georganiseerd.

Contact met burgers

Wilbert en Astrid willen het onderhoud van de houtsingels en struweelhagen rondom hun weilanden graag aan pakken met een vaste groep vrijwilligers die hun twee keer per jaar komt helpen. Het contact met mensen maakt het werk leuker. Zo verkopen ze sinds de zomer van 2021 verse melk uit de melktap en gaat een deel van het vlees direct naar de consument in vleespakketten. Op dit moment levert dit financieel nog niet zoveel extra op, maar het zorgt voor contact met de mensen, die hun boodschappen rechtstreeks op de boerderij komen kopen. Een aantal van die mensen was in februari ook op de werkdag.

Uniek bedrijf op een prachtige locatie

De Klaver is een bijzonder bedrijf, omdat het gelegen is op Landgoed Bingerden. Deze historische buitenplaats bestaat uit monumentale gebouwen, een landschapspark en omliggende landerijen. Wilbert en Astrid van de Cruijsen pachten een deel van de landerijen voor hun melkveehouderij. De 70 koeien en 40 stuks jongvee grazen op de kruidenrijke graslanden en ook in nabijgelegen natuurgebieden van Natuurmonumenten langs de IJssel. De kudde kalft in de herfst af, zodat de koeien de gehele zomer buiten kunnen lopen. Wilbert: “Biologische landbouw is een landbouwvorm die rekening houdt met het milieu en dierenwelzijn. De krijgen dieren veel ruimte en er wordt geen chemie gebruikt. Deze vorm van landbouw past goed bij landgoed Bingerden en daarom zijn wij hier 14 jaar geleden terecht gekomen.”

Buiten werken in plaats van naar de sportschool

De boerderij, de stallen en de kruidenrijke weilanden van De Klaver zijn omzoomd met meidoornhagen en het gebied wordt doorkruist door een bosrand. Er is enkele jaren geleden ook een voedselbos aangelegd. Al deze elementen vragen onderhoud en daarom is er een Landschapswerkgroep actief die iedere donderdagochtend bij elkaar komt. Nico Hooiveld is de coördinator van de groep. “Wij werken lekker buiten in plaats van dat we naar de sportschool gaan. Normaal gesproken doen we klussen in het park van Bingerden. Maar met deze buitenwerkdag gaan we aan de slag op de boerderij van Wilbert en Astrid. Een mooie samenwerking!“.

Versterken van het lokale netwerk

De laatste jaren is De Klaver meer gaan doen aan lokale afzet. Zo is het mogelijk om vleespakketten te bestellen en is er een melktap geopend met verse melk. Met de buitenwerkdagen hopen ze wat meer helpende handjes te krijgen uit de omgeving die op het bedrijf of op het landgoed af en toe kunnen helpen. Het worden gezellige dagen waar iedereen elkaar leert kennen én wat leert over landbouw, landschap en natuur.

Aanmelden voor de buitenwerkdag

De buitenwerkdag duurt van 10.00 uur tot 13.30 uur. We sluiten af met soep.  Aanmelden voor de werkdagen kan via onderstaand aanmeldformulier. U ontvangt vervolgens een mail met details over het tijdstip en de locatie. De werkdag vindt alleen plaats als de weersomstandigheden het toelaten. Mocht dit tegenvallen, dan wordt een andere datum gezocht. Uiteraard worden de coronaregels in acht genomen.

Dit is een activiteit van het Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland en wordt mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland.

Sorry. Dit formulier is niet langer beschikbaar.

Ook interessant

Doe ook mee met beplantingsproject Kootwijkerbroek in het Groen

Informatieavond Zwerfafvalbrigade Buren

Bewoners Heerde gaan biodiversiteit versterken

Inspiratiedag voor buitenlui over biodiversiteit in Sinderen

Informatieavond biodiversiteit gemeente Buren

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Vrijwilligers gezocht voor het behoud van hoogstamboomgaarden Hattem

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel