Week van de teek- controleer weer op teken

De Week van de teek (15 t/m 21 april) wordt jaarlijks georganiseerd door landelijke samenwerkende organisaties. Of u nu vrijwilligerswerk doet in het groen of graag recreëert in de natuur, het is goed om meer te weten over de risico’s en het voorkomen van tekenbeten. Want zo’n beet kan voor veel ellende zorgen en de ziekte van Lyme veroorzaken. Teken bevinden zich in het bos, park, hei, duinen of in je eigen tuin. Ze zitten in de buurt van bomen, struiken of hoog gras en dode bladeren. Het is altijd oppassen geblazen als je buiten bent.

De risico’s

Als je door een teek gebeten bent, loop je het risico op de infectieziekte, de ziekte van Lyme. Om dat te voorkomen, moet een teek moet zo snel mogelijk worden verwijderd. Hoe langer de teek in de huid zit, des te groter de kans op deze ziekte. De nimf, de onvolwassen teek, is waarschijnlijk de belangrijkste overbrenger van deze ziekte. Ze zijn niet groter dan een speldeknop en vaak moeilijk te zien.

De beste bescherming

Je kunt jezelf het beste beschermen door gesloten kleding te dragen: lange mouwen, lange broek. En als je buiten bent geweest, altijd je kleding en lichaam te controleren op teken. Teken en nimfen (jonge teken) moeten zo snel mogelijk worden verwijderd. De beste en veiligste manier is om dat met een tekenpas te doen. Op Week van de teek staat informatie hoe je systematische tekencontrole uitvoert. Of bekijk de poster ‘Kans op teken? Blijf controleren!’ 

Ook interessant

Middelste bonte specht

Maar liefst 4 verschillende spechtsoorten ontdekt op Landgoed Vosbergen

Feestelijke opening Klompenpad in Beekbergen

Aftrap grote plantactie in nieuwsmail voor vrijwilligers

Meer vlinders en wilde bijen in Neder-Betuwe: helpt u mee?

hoogstamfruit

Help mee de Achterhoekse Rosselboomgaarden te behouden

Mooi cursusaanbod in nieuwsmail voor vrijwilligers

Start project Achterhoek: Ark voor Hoogstamfruit