Website voor meldingen Japanse Duizendknoop

Voor de Renkumse Duizendknoopbrigade ontwikkelden we een website waarmee iedereen een waarneming van de Japanse Duizendknoop kan melden. Deze meldingen vergroten het inzicht waar de plant precies voorkomt in de gemeente. Op basis van deze meldingen bepaalt de brigade wanneer en waar ze aan de slag gaan. We ontwikkelden de website in samenwerking met De Renkumse Duizendknoopbrigade en de gemeente Renkum.

Duizendknoopbrigade groot succes

Sinds de oprichting van de Renkumse Duizendknoopbrigade dit voorjaar, is de groep een groot succes. Meer dan 50 vrijwilligers zijn regelmatig actief om de Japanse Duizendknoop te verwijderen. Dit doen ze door de plant af te maaien of uit te steken. Het gereedschap wordt door ons beschikbaar gesteld. Gemeente Renkum zorgt voor de afvoer van het groenafval.

Statushouders bestrijden Japanse Duizendknoop

Wekelijks helpt een groep statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) mee met het verwijderen van Japanse Duizendknoop in de gemeente. ‘Deze groep is erg enthousiast en heeft al veel werk verzet’, aldus coördinator Henny Tax.

Inwoners kunnen zelf ook de natuur helpen

Iedereen in de gemeente kan een steentje bijdragen door vindplaatsen te melden via de eigen pagina van de Renkumse Duizendknoopbrigade. En door zelf een gebiedje te ‘adopteren’: regelmatig uitgraven van de wortels en uittrekken van de stengels, zodat de plant niet verder verspreidt. U kunt zich aanmelden door een email te sturen naar renkumseduizendknoopbrigade@outlook.com

 

Ook interessant

Landschapsknokker 2021 naar Albert Smit

Opening 100ste Gelderse Klompenpad in Alphen aan de Maas

Klompenpad

Eerste Klompenpad in gemeente Montferland is open vanaf 2 juli

Zoemende boomgaarden en 100ste Gelderse Klompenpad in Landschapsnieuws

Locaties gezocht voor vijf bijenoases in Wageningen

foto: Henk van den Burg

Vrijwilligers gezocht voor onderzoek naar graasdruk op de Veluwe

Webinar over biodiversiteit in Nijkerk

Weidevogelvrijwilliger Wiebe Hoekstra telt grutto’s in het Ommerense veld