Webinars gemist

Presentatie over wilde bijen door Dick Belgers

Veel planten zijn voor hun voortplanting afhankelijk van insecten. De meest bekende zijn bijen en vlinders. Zij zorgen voor de bestuiving van de bloemen waardoor zich zaden kunnen vormen. In Nederland komen, naast de honingbij, meer dan driehonderdvijftig soorten wilde bijen voor. Tijdens deze presentatie neemt Dick Belgers je mee in het leven van de wilde bij. De herkenning, levenswijze en de relatie tussen wilde bijen en bloeiende planten komen aan bod.

De unieke Achterhoekse fruitcollectie van Hennie Rossel

Veel appel- en perenrassen waarvan men tot voor kort dacht dat ze niet meer bestonden, zijn de afgelopen twee decennia toch nog door Hennie Rossel teruggevonden, met name in Gelderland, c.q. Oost-Nederland. Samen met enkele boomkwekers zijn de soorten weer beschikbaar voor geïnteresseerde en gemotiveerde grondeigenaren en hobbyfruittelers. Lees hier meer.

Wielen en Kolken

In dit webinar legt landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen uit wat de wielen zo bijzonder maakt, hoeveel er nog van zijn in Gelderland, welke verscheidenheid ze kennen, wat de leerpunten zijn van het wielenproject van 15 jaar geleden en welke kansen en uitdagingen er lonken om de wielen te laten spreken als iconische landschappen met een tijdloze boodschap.

Alternatieve financiering voor natuurinclusieve boeren

Deze webinar is speciaal georganiseerd voor boeren en ging in op de vraag: welke alternatieve financieringsvormen zijn er die meer natuur en biodiversiteit op het bedrijf mogelijk maken? Denk hierbij aan het oprichten van een bedrijfsgebonden grondcoöperatie, het werken met sponsoren of via eeuwigdurende obligaties. MSc studente Gelieke Steeghs presenteerde een helder overzicht van verschillende financieringsvormen die naast elkaar of gestapeld ingezet kunnen worden.

Hoe kunt u als burger bijdragen aan natuurinclusieve landbouw

Hoe kunt u als burger de transitie naar natuurinclusieve landbouw ondersteunen? Tal van mogelijkheden voor burgers kwamen tijdens deze webinar aan bod, voor zowel mensen met een kleine of een grote portemonnee. Bijvoorbeeld via crowdfunding, door lid te worden van een coöperatie of vrijwilligerswerk te doen. De beslisboom geeft een overzicht van de mogelijkheden en helpt je een keuze te maken.

Cultuurhistorische erfinrichting van het boerenerf

Tijdens deze webinar vertelt adviseur Femke je alles over de cultuurhistorische erfinrichting van het boerenerf. Zo vertelt ze je meer over de verschillende soorten functionele en streekeigen beplanting. Ook de indeling van het erf, en hoe taakverdeling tussen boer en boerin hierbij een rol speelde, wordt behandeld tijdens dit webinar.

Kijk ook eens op: