Webinar Wielen en Kolken

Ooit waren het plekken van apocalyptisch geweld, bulderde het water hier landinwaarts, werden hele streken een prooi van de golven, vluchtten mensen naar de daken van hun huizen. Maar nu zijn het paradijselijke oorden, soms verrassend rijk aan natuur.

Wielen zijn lieux de memoire van de al vele eeuwen durende strijd tegen het water, een strijd die nog lang niet is beslist in een tijd van klimaatverandering… Ze zijn symbolen van ondergang en wanhoop. Maar als je kijkt naar hun welvarende omgeving zijn ze ook een zinnebeeld van herstel en menselijke veerkracht. Daarnaast zijn het schilderachtige oases van rust langs de dijken. Plekken bij uitstek om stil te staan bij de hoogte- en dieptepunten van het leven bij de rivier en waar je kunt werken aan bewustwording. Want wie de wielen kent, kent de delta.

In dit webinar legt landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen uit wat de wielen zo bijzonder maakt, hoeveel er nog van zijn in Gelderland, welke verscheidenheid ze kennen, wat de leerpunten zijn van het wielenproject van 15 jaar geleden en welke kansen en uitdagingen er lonken om de wielen te laten spreken als iconische landschappen met een tijdloze boodschap.

 

Kijk ook eens op: