Webinar over unieke Achterhoekse fruitcollectie van Hennie Rossel

Hennie Rossel uit Vorden is één van Nederlands beste pomologen ook wel een fruitdeskundige genoemd. Hennie heeft samen met anderen de afgelopen decennia een unieke collectie van diverse soorten hoogstamfruit aangelegd, verzameld en uitgeplant in ongeveer honderd particuliere boomgaarden of Rossel Collectie Boomgaarden. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Kenniscentrum Nelles organiseren hierover een webinar op donderdag 24 juni. Hennie Rossel vertelt over zijn interessante speurwerk en onderzoek naar deze zeer zeldzame en historische fruitrassen. De webinar duurt van 20.00 uur tot 21.30 uur.

Rossel Collectie is uniek Achterhoeks erfgoed

De webinar is onderdeel van het project ‘Achterhoek: Ark voor Hoogstamfruit’. SLG en Kenniscentrum Nelles werken sinds juni 2009 samen aan het behoud van al het werk van Hennie Rossel zodat deze unieke collectie historische fruitrassen behouden blijft voor de Achterhoek. Deze collectie bevat ruim driehonderd verschillende soorten waarvan ruim honderd uniek in de wereld.

Iedere streek kende eigen rassen

Rossel CollectiesoortDe geschiedenis van fruitrassen gaat terug tot de tijd van de Grieken. De Romeinen namen hun kennis over en verspreidden die over Europa. Het is bekend dat er altijd al vele (verschillende) rassen waren, en mogelijk zijn de rassen van nu zelfs nog te herleiden tot die tijd. Pas in de 17e eeuw beschreef Johann Hermann Knoop de rassen uitgebreid in zijn boekwerk ‘Pomologie of Kennisse der Vrugten en bezonder van de Appels en Peeren’. Met dit unieke werk in de hand konden appels en peren eindelijk gedetermineerd worden. Iedere streek kende eigen rassen, vaak geënt door kloosterlingen en later door (fruit)boeren.

Programma webinar

Veel appel- en perenrassen waarvan men tot voor kort dacht dat ze niet meer bestonden, zijn de afgelopen twee decennia toch nog door Hennie Rossel teruggevonden, met name in Gelderland, c.q. Oost-Nederland. Samen met enkele boomkwekers zijn de soorten weer beschikbaar voor geïnteresseerde en gemotiveerde grondeigenaren en hobbyfruittelers.
In de webinar zal Hennie over deze zoektocht vertellen. Sander Nijhuis van SLG vertelt enthousiast: “In de Achterhoek staat een unieke verzameling van fruitsoorten van eeuwen geleden. We hebben deze bestaande Rossel Collectie Boomgaarden in de Achterhoek met vrijwilligers bezocht, de staat van onderhoud bekeken en digitaal geregistreerd.” Deze vrijwilligers hebben daarnaast ook een uitgebreide training ontvangen om de eigenaren te helpen met het noodzakelijk beheer en onderhoud.
Al dat bijzondere fruit kan natuurlijk ook prima worden toegepast in lekkere lokale gerechten en worden gebruikt door restaurants. Maurits Steverink van Kenniscentrum Nelles vertelt hierover en toont enkele lekkere toepassingen van het bijzondere fruit.
Deze zogenaamde Rossel Collectiesoorten zijn nu ook te koop voor particulieren. In het najaar start SLG een aanplantactie om meer Rossel Collectie Boomgaarden te realiseren in de Achterhoek.

Terugkijken webinar

Deze webinar is een aanrader voor liefhebbers van Achterhoeks erfgoed, hoogstamfruit en lokaal eten! Bekijk hier de webinar over de fruitcollectie van Hennie Rossel

Kijk hier voor meer informatie over Rossel Collectie Boomgaarden.

Het project ‘Achterhoek: Ark voor Hoogstamfruit’ wordt mogelijk gemaakt door LEADER Achterhoek, Europa en de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk.

 

Ook interessant

Doe ook mee met beplantingsproject Kootwijkerbroek in het Groen

Bewoners Heerde gaan biodiversiteit versterken

Inspiratiedag voor buitenlui over biodiversiteit in Sinderen

Informatieavond biodiversiteit gemeente Buren

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel

Informatieavond subsidie landschap en biodiversiteit in Heumen

Ambassadeurs voor biodiversiteit gezocht!