Webinar insect-vriendelijk maaibeheer en praktijkdag maaien met de zeis in Nijkerk

Maaien met de zeis_ David van Haren

Wilde bijen, vlinders en andere dieren hebben het moeilijk en kunnen wel wat hulp van bewoners gebruiken. Als onderdeel van het Biodiversiteitsproject Nijkerk organiseert Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) in september een digitale theorie-avond en een praktijkdag sinusbeheer speciaal voor inwoners van de gemeente Nijkerk. Zo leren deelnemers meer over de meest geschikte leefomgeving voor insecten en andere dieren, sinusbeheer, en het gebruik van gereedschap hiervoor, zoals de zeis.

Sinusbeheer

Sinusbeheer is een specifieke invulling van ecologisch beheer, speciaal gericht op een geschikte leefomgeving van bestuivers zoals wilde bijen en vlinders.

Webinar over sinusbeheer van grasvegetaties 8 september

Tijdens deze digitale theorie-avond krijgen deelnemers meer informatie over deze bijzondere vorm van ecologisch beheer en hoe dat in de praktijk wordt uitgevoerd. Daarnaast gaan we verder in op de gereedschappen die kunnen worden gebruikt en de keuze van de juiste maaiperiode. De webinar begint op 8 september om 19.30 uur. Aanmelden kan tot en met 7 september via het aanmeldformulier.

Praktijkdag maaien met de zeis 17 september

Om de praktijkdag te kunnen volgen, dient voortijdig de theorie-avond te zijn gevolgd.
De groep krijgt op de praktijkdag uitleg over ‘veilig werken’ (ARBO) en gaat daarna aan de slag met de zeis. Ook de verwerking van maaisel in een ‘muizenruiter’ staat op het programma. De training vindt plaats op vrijdag 17 september van 10.00-12.30 uur. De locatie wordt na aanmelding doorgegeven. Aanmelden kan hier.

Biodiversiteitsproject Nijkerk

Deze activiteiten zijn onderdeel van het Biodiversiteitsproject Nijkerk. Gedurende dit project helpt SLG, in opdracht van de gemeente Nijkerk, bewoners om meer biodiversiteit te creëren op erven en in het landschap. Zo hebben inwoners afgelopen winter bomen en struiken geplant en nestkasten opgehangen voor vogels. Komend jaar worden vijf bijenoases aangelegd en wordt een Biodiversiteitswerkgroep opgericht, die een rol vervult bij het beheer van de bijenoases. Tijdens de bijeenkomsten krijgen deelnemers meer informatie over het vervolg van dit project. Binnen het project vindt samenwerking plaats met IVN Nijkerk.

Het biodiversiteitsproject wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland.

Ook interessant

Doe ook mee met beplantingsproject Kootwijkerbroek in het Groen

Informatieavond Zwerfafvalbrigade Buren

Bewoners Heerde gaan biodiversiteit versterken

Inspiratiedag voor buitenlui over biodiversiteit in Sinderen

Informatieavond biodiversiteit gemeente Buren

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Vrijwilligers gezocht voor het behoud van hoogstamboomgaarden Hattem

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel