Webinar over landschap en biodiversiteit in Heumen op 22 april

Inwoners uit het buitengebied van Heumen zetten zich ook dit voorjaar in om het gebied meer biodivers te maken. Zij doen mee aan de landschaps- en biodiversiteitsimpuls van de gemeente Heumen. Vanwege de coronamaatregelen is er geen feestelijke uitdeeldag, maar hebben de deelnemers hun beplanting en biodiversiteitsproducten thuis ontvangen. In totaal zijn er al 6000 inheemse struiken zoals sleedoorn, hazelaar en Gelderse roos, 70 laanbomen en 40 fruitbomen door de deelnemers op hun terrein aangeplant. Geïnteresseerd? Bewoners uit het buitengebied kunnen zich opnieuw aanmelden voor een plan.  Op 22 april, tijdens een webinar over biodiversiteit en landschap, wordt hierover meer uitleg gegeven. De webinar start om 19.30 uur.

Aanmelden voor webinar

Bent u enthousiast geworden en wilt u meer weten over: wat er mogelijk is in uw tuin, het lokale landschap en de biodiversiteit? Om deel te nemen aan de webinar kunt u zich aanmelden via onderstaand aanmeldformulier. Na aanmelden ontvangt u voorafgaand aan de bijeenkomst een link (Zoom) met een korte instructie om deel te kunnen nemen. Log dan op donderdag 22 april om 19:30 uur  in voor een webinar om hier meer over te leren. De gemeente Heumen en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseren deze avond voor algemeen geïnteresseerden en bewoners die graag meedoen aan dit project.

Versterking van streekeigen landschap

De gemeente Heumen en SLG werkten afgelopen winterperiode samen aan het landschaps- en biodiversiteitsproject. Via dit project stimuleren ze grondeigenaren in het buitengebied van de gemeente om het streekeigen landschap te versterken door aanplant van inheemse bomen en struiken. Door gebruik te maken van beplanting die hier van nature voorkomt in combinatie met goed ecologisch beheer gaat ook de biodiversiteit erop vooruit. Veel soorten insecten, vogels, vlinders, kleine zoogdieren en wilde bijen profiteren hiervan. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgt het terrein en het omliggende landschap meerwaarde wanneer er inheemse plantsoorten staan.

Stimulering biodiversiteit

Deelnemers aan het project hebben afgelopen maanden een gratis advies van SLG gekregen om de biodiversiteit op hun terrein te versterken. Denk aan het creëren van voedsel-, schuil- en nestgelegenheid voor allerlei diersoorten. Met dit advies gaan bewoners nu zelf aan de slag om de biodiversiteit op hun terrein te versterken. Naast het planten van bomen en struiken realiseren ze ook 585 m2 kruidenranden, hangen ze nestkasten op voor de torenvalk en huismus en plaatsen ze een hotels voor egels en wilde bijen. Ook worden er vanuit dit project uilenkasten geplaatst door de Kerkuilenwerkgroep Betuwe-Oost, inmiddels is de eerste steenuilenkast op het terrein van een deelnemer geplaatst.

Het biodiversiteitsproject wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Heumen en de provincie Gelderland.

Direct aanmelden voor een biodiversiteitsplan?

Wilt u zich direct aanmelden voor een beplantings- en biodiversiteitsplan? Ga naar de speciale projectpagina voor meer informatie en aanmelden.

Sorry. Dit formulier is niet langer beschikbaar.

 

Ook interessant

Doe mee aan de actie Houd de Bongerd Hoog in West Betuwe!

Startavond over onderhoud en beheer van poelen in Berkelland

Meer hoogstamboomgaarden in West Betuwe

Doe ook mee met Hellouw in het Groen

Webinar over biodiversiteit in gemeente Harderwijk op 29 april

Startavond over onderhoud en beheer van poelen in Apeldoorn

Online cursus Alles over de Edese landschappen

Biodiversiteitsplan voor bewoners in het buitengebied van West Maas en Waal