Wat is Met je school de boom in?

Door het project ‘Met je school de boom in’ maken kinderen in hun eigen woonomgeving kennis met de natuur en het landschap waar zij in wonen. Het doel van dit project is om zoveel mogelijk kinderen in contact te brengen met natuur en landschap en hun een onvergetelijke dag te bezorgen.

De schoolklas gaat hierbij echt actief aan de slag in het landschap onder begeleiding van een vrijwilligersgroep. Denk hierbij aan wilgen knotten, dennen trekken op de hei, takkenrillen maken, zagen in een bos of opschonen van een beek of poel. Kortom, lekker bezig zijn in de natuur!

De vrijwilligersgroepen zorgen voor een werklocatie, vaak een locatie waar zij als vrijwilligers helpen met het onderhoud van het landschap. De vrijwilligersgroep bedenkt de werkzaamheden voor de schoolklas en zorgt in afstemming met een betreffende school voor voldoende vrijwilligers om de kinderen te begeleiden bij de werkzaamheden. Contact met scholen wordt (afhankelijk van de betreffende gemeente) vaak door de lokale NME geregeld.

Vrijwilligersgroepen die werkdagen met scholen organiseren of willen gaan organiseren worden hierbij ondersteund door Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Deze ondersteuning bestaat o.a. uit:

  • Een training gericht op veilig werken met kinderen
  • Diverse formats en tools voor het organiseren van de werkdagen, denk daarbij aan een draaiboek, voorbeeldbrieven, een werkdagformulier, etc.
  • Educatiemateriaal, zoals werkbladen voor de diverse werkzaamheden en basispresentaties voor een klassikale introductie
  • Kindergereedschappen kunnen kosteloos bij ons geleend worden
  • Vraagbaak
  • Ondersteuning bij de opstart van de eerste werkdagen bij vrijwilligersgroepen die voor het eerst meedoen aan Met je school de boom in

Kijk ook eens op: