Doe mee met het beplantingsproject Warken en Leesten in het Groen

Heeft u als inwoner van het buitengebied in Warken of Leesten altijd al een boomgaard gewild? Of wilt u een fraaie haag met streekeigen bomen of struiken? Wilt u een bijdrage leveren aan het mooier maken van het buitengebied door op uw perceel of erf landschappelijke groenelementen zoals bomen en struiken aan te planten?

Met het project ‘Warken en Leesten in het Groen’, wordt u, als inwoner van het buitengebied van Warken en Leesten, op een eenvoudige manier de mogelijkheid aangeboden om met subsidie zowel grote als kleine landschappelijke groenelementen te realiseren op uw erf, perceel of daarbuiten.

Informatiebijeenkomst ‘Warken en Leesten in het Groen’

Op de informatiebijeenkomst van 27 november vertelde een adviseur van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) meer over de mogelijkheden die u worden aangeboden met het beplantingsproject. Daarnaast ging SLG in op het landschap, welke beplanting hier thuis hoort en wat u kunt doen om uw erf aantrekkelijker te maken voor allerlei dieren zoals vogels, vlinders en bijen.

Groenspreekuur

Na de informatieavond vindt een ‘Groenspreekuur’ plaats op 15 januari 2019. Tijdens dit individuele gesprek kunt u uw beplantingswensen voorleggen aan een adviseur van SLG om samen te komen tot een uitgewerkt beplantingsplan voor uw eigen erf of terrein.
Het maximaal aantal inschrijvingen is inmiddels bereikt. U kunt zich nog wel aanmelden, maar u komt dan op de reservelijst. We bekijken in het nieuwe jaar of er nog ruimte is voor de deelnemers van deze reservelijst.

Voorbereiden en zelf een plan maken

Wilt u zelf al een aanzet voor een beplantingsplan maken? Lees dan eerst de handreiking Warken en Leesten in het Groen. Hierin vindt u alle stappen om tot een plan te komen.

Overige hulpmiddelen:

–  De fruitrassenlijst. Kijk in de fruitlijst welke fruitrassen geschikt zijn voor uw gebied.
Schetspapier. Schets uw ideeën voor een beplantingsplan op dit papier.
– Informatiebladen over aanleg en beheer van landschapselementen zoals een haag of hoogstamfruitboom.
– Instructiefilmpjes. In 11 korte instructiefilms leren Jaap en Lex u alles over het aanplanten en onderhouden van uw kleine landschapselementen.

Feestelijke uitdeeldag

In het komende plantseizoen doet SLG een gezamenlijke bestelling. Op vrijdag 15 maart 2019 is de feestelijke uitdeeldag en ontvangt u de bomen en struiken. De combinatie van gezamenlijke inkoop- en subsidiemogelijkheden zorgen ervoor dat de eigen bijdrage voor u beperkt blijft. We hopen zo met elkaar te kunnen genieten van een groener buitengebied van Warken en Leesten.

Contact en deelname

U kunt zich nog aanmelden, maar u komt dan op de reservelijst. We bekijken in het nieuwe jaar of er nog ruimte is voor de deelnemers van deze reservelijst. Belangstelling? Neem contact op met Christien van der Zwart van SLG of tel. 026-3537444 of met één van de betrokken buurtbewoners Sylvie Uenk of tel. 06-57337635 of met Diana Willemsen of tel. 06-28940961. Zie ook hun speciale Facebookpagina Warken en Leesten in het Groen.

Het project ‘Warken en Leesten in het Groen’ wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Zutphen en de provincie Gelderland.

Ook interessant

Help de akkervogels in de Bommelerwaard met een patrijzenhaag!

hoogstamfruit

Doe deze winter mee aan beplantingsactie in Neder-Betuwe

Campagne Bomen voor Koeien 2022

Helmen, vogelbosjes en andere beplantingsacties in Landschapsnieuws

Rossel Collectierassen horen thuis op Achterhoeks erf

Uitdeeldag van succesvolle actie vogelbosjes op de Veluwe

aanplant

Inwoners Terbroek planten streekeigen bomen en struiken voor een mooier buitengebied

Actie Vogelbosjes: ook in regio Achterhoek en Rivierengebied