Vrijwilligerswerk in beeld: Hoogstambrigade Wilp

Sinds 2016 vormt een enthousiaste groep mensen de Hoogstambrigade Wilp. Ineke Jonker is sinds drie jaar coördinator van deze  hoogstambrigade in de gemeente Voorst. Net als de meeste vrijwilligers van de Hoogstambrigade, heeft ze zelf een boomgaard. Ze deed mee aan een beplantingsactie en plantte vijf jaar geleden samen met de brigade 17 jonge hoogstamfruitbomen aan in de weide bij haar huis.

Gezellig en fijn om buiten te zijn

De Hoogstambrigade Wilp bestaat uit zo’n 12 mensen. Ze snoeien van oktober tot half maart om de 2 tot 3 weken op zaterdag. Het lekkers bij de koffie en de soep wordt verzorgd door de eigenaar van de boomgaard. Het is gezellig en fijn om buiten te zijn. De groep is redelijk ervaren in het snoeien, sommige vrijwilligers hebben de cursus Hoogstamfruit snoeien bij SLG gevolgd. De basisregels, zoals het verwijderen van dood hout en schurende takken, daar is iedereen het over eens. Verder heeft iedereen ook wel een eigen voorkeur. Wanneer snoei je waterlot,
haal je veel weg of weinig: zoveel mensen zoveel meningen.

Mooie vormen

Ze werken ook regelmatig in boomgaarden die jarenlang niet gesnoeid zijn, het duurt een aantal jaar om die weer op te knappen. “Het is fantastisch om te zien hoe zo’n boom opknapt, hoe je de mooie vormen ziet verschijnen”, aldus Ineke. Het is al een paar keer voorgekomen dat de eigenaren van zo’n boomgaard zich aansluiten als vrijwilliger bij de Hoogstambrigade.

Liefde voor de boomgaard

Ineke: “Het moeilijkste is je eigen boom snoeien, het is fijn om dat samen te kunnen doen. Door samen naar een boom te kijken, kan je samen beslissingen nemen, dat maakt het leuk en ook makkelijker. We delen de liefde voor de boomgaard.”

Meer informatie en aanmelden bij Hoogstambrigade Wilp