Vrijwilligers gezocht voor het behoud van hoogstamboomgaard Koornwaard

Wilt u zich inzetten voor behoud van de hoogstamboomgaard bij de Koornwaard in Heukelum? Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) start in oktober met de oprichting van een hoogstambrigade voor de Koornwaard. De vrijwilligers krijgen gratis een meerdaagse hoogstamfruitcursus van SLG aangeboden. Na de opleiding gaat de hoogstambrigade zelfstandig aan de slag. De leden snoeien gezamenlijk de fruitbomen in de boomgaard bij de Koornwaard.

Hoogstamboomgaard Koornwaard

Eigenaar Robert Stephens van bedrijventerrein De Koornwaard in Heukelum is enkele jaren geleden gestart met de herinrichting van zijn bedrijventerrein met veel aandacht voor de kwetsbare natuur in de directe omgeving. Hij heeft op zijn terrein allerlei landschapselementen aangelegd zoals poelen voor salamanders, hoogstamfruitbomen en andere inheemse bomen en struiken. De bevlogen eigenaar zoekt hulp van bewoners bij het onderhouden van de boomgaard. SLG gaat hem hierbij helpen door een nieuwe hoogstambrigade bestaande uit 8 tot 12 betrokken vrijwilligers op te leiden.

Opleiding hoogstambrigade

Hoogstamboomgaarden zijn bijzondere landschapselementen: mooi om te zien, heerlijk om van te plukken en met grote ecologische en cultuurhistorische waarde. De nieuwe hoogstambrigade gaat onder begeleiding van SLG en Robert zich inzetten voor behoud van deze boomgaard. De vrijwilligers leren tijdens de opleiding hoe hoogstambomen kunnen worden behouden. Zo leren ze over het snoeien van de fruitbomen in de zomer en winter, bijvriendelijk boomgaardbeheer en de aanplant van jonge fruitbomen. Een adviseur van SLG geeft de opleiding. Dit bestaat uit verschillende theorieavonden en praktijkochtenden:

  • Eerste theorieavond: donderdag 4 november op het kantoor van De Koornwaard B.V. aan de Appeldijk 24 in Heukelum.
  • Eerste praktijkochtend: zaterdag 6 november in de boomgaard.

Aanmelden

Wilt u lid worden van de hoogstambrigade? Dan kunt u zich voor 28 oktober aanmelden via onderstaand formulier. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Eward Timmerman van Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Hij is bereikbaar via 026-3537444.

De cursus is mogelijk dankzij de gemeente West Betuwe en provincie Gelderland.