
Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) is gestart met een nieuw Oral History project. Ze wil samen met de gemeente Winterswijk en vrijwilligers verhalen over Scholteboerderijen vastleggen voor later, zodat ze niet verdwijnen.
Oral History
Oral History of ‘mondelinge geschiedenis’ is een populaire interviewtechniek waarmee de ervaringen van mensen worden vastgelegd.
Thema: Leven en werken op de scholteboerderij
Scholten zijn er al sinds de middeleeuwen en hebben zich tot een voor Nederland unieke vorm van boerenadel ontwikkeld, die zijn hoogtijdagen beleefde in de periode 1850 -1920. De invloed van de scholten op het agrarisch cultuurlandschap van Winterswijk en zijn bewoners kan nauwelijks worden overschat. Zo ontstonden in de 19e en begin 20e eeuw tientallen kleine scholtegoederen en werden de kenmerkende herenhuizen aan de voorzijde gebouwd. Dit alles in een zeer kleinschalig coulisselandschap met veel bos, dat tot op de dag van vandaag in stand is gehouden. Het thema van de oral history interviews gaat over het leven en werken op en om de scholteboerderij of buitenplaats.
Nieuw opgeleide vrijwilligers interviewen huidige bewoners/eigenaren, oud-bewoners, voormalig personeel, pachters, landarbeiders en hun vrouwen over hun leven in de jaren veertig-zestig. Alle interviews komen in het Gelders Archief, zodat ze zijn vastgelegd en zullen worden ingezet voor de instandhouding van scholteboerderijen. Oral history verhalen zijn zeer inspirerend en zorgen zo voor draagvlak en creatieve oplossingen.
SLG heeft sinds 2008 verschillende oral history projecten uitgevoerd, tegenwoordig samen met de Stichting het Gelders Erfgoed en de Gelderse Werkgroep Oral history, die uit deze projecten is voortgekomen. Kijk voor meer informatie op http://www.landschapsbeheergelderland.nl/een-greep-uit-ons-werk/oral-history.
Dit project is financieel mogelijk gemaakt door de Robuuste Investeringsimpuls van de Provincie en door de gemeente Winterswijk.