Oral History project Buitenplaatsen en Scholteboerderijen Winterswijk

Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) is gestart met een nieuw Oral History project. Ze wil samen met de gemeente Winterswijk en vrijwilligers verhalen over Scholteboerderijen vastleggen voor later, zodat ze niet verdwijnen.

Oral History

Oral History of ‘mondelinge geschiedenis’ is een populaire interviewtechniek waarmee de ervaringen van mensen worden vastgelegd.

Thema: Leven en werken op de scholteboerderij

Scholten zijn er al sinds de middeleeuwen en hebben zich tot een voor Nederland unieke vorm van boerenadel ontwikkeld, die zijn hoogtijdagen beleefde in de periode 1850 -1920. De invloed van de scholten op het agrarisch cultuurlandschap van Winterswijk en zijn bewoners kan nauwelijks worden overschat. Zo ontstonden in de 19e en begin 20e  eeuw tientallen kleine scholtegoederen en werden de kenmerkende herenhuizen aan de voorzijde gebouwd. Dit alles in een zeer kleinschalig coulisselandschap met veel bos, dat tot op de dag van vandaag in stand is gehouden. Het thema van de oral history interviews gaat over het leven en werken op en om de scholteboerderij of buitenplaats.

Nieuw opgeleide vrijwilligers interviewen huidige bewoners/eigenaren, oud-bewoners, voormalig personeel, pachters, landarbeiders en hun vrouwen over hun leven in de jaren veertig-zestig. Alle interviews komen in het Gelders Archief, zodat ze zijn vastgelegd en zullen worden ingezet voor de instandhouding van scholteboerderijen. Oral history verhalen zijn zeer inspirerend en zorgen zo voor draagvlak en creatieve oplossingen.

SLG heeft sinds 2008 verschillende oral history projecten uitgevoerd, tegenwoordig samen met de Stichting het Gelders Erfgoed en de Gelderse Werkgroep Oral history, die uit deze projecten is voortgekomen. Kijk voor meer informatie op http://www.landschapsbeheergelderland.nl/een-greep-uit-ons-werk/oral-history.

Dit project is financieel mogelijk gemaakt door de Robuuste Investeringsimpuls van de Provincie en door de gemeente Winterswijk.

Ook interessant

AHN kaart handige tool voor boomgaard inventarisatie

hoogstamfruit

Lienden, Lingemeer en Ommeren in het Groen

Winssense vrijwilligers schenken een echte ‘Haneman’

Knotgroep Heerde

Nieuwe knotgroep Heerde aan het werk

Doe mee aan Huissen Angeren in ‘t groen

Vluchtelingen steken handen uit de mouwen op de hei in Wageningen

gemeente Voorst

Landschapsimpuls Klarenbeek en Beekbergse Beek

Huis De Poll_Kasteelbeer_Wikimedia

Werk mee in de tuin bij Huis de Poll!