Vrijwilligers gezocht voor het behoud van hoogstamboomgaarden in Rheden

De Reinette van Pomona, Schoone van Boskoop en Franse Bellefleur zijn oude appelrassen die je kunt vinden in hoogstamboomgaarden. Het snoeien van deze bomen wordt  zelfs vergeleken met kunst, want het blijkt niet zo eenvoudig. Sommige boomgaarden zijn inmiddels sterk vervallen en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) wil de kennis van het onderhouden van historische boomgaarden graag overdragen en organiseert daarom met de gemeente Rheden een informatieavond. Hoogstamboomgaarden zijn niet alleen belangrijk voor het behouden van oude fruitrassen maar bieden ook veel ruimte voor dieren en planten, zoals bijvoorbeeld de steenuil. Op donderdag 29 september organiseert SLG samen met de gemeente een informatieavond voor belangstellenden in café-restaurant De Harmonie, Harderwijkerweg 35 in Laag-Soeren. De informatieavond begint om 20.00 uur. De inloop is om 19.45 uur met een kopje koffie en thee. Iedereen is welkom. Komt u ook?

Informatieavond

Op de informatieavond legt hoogstamfruitdeskundige Michael Witjes van SLG uit wat hoogstamboomgaarden zo bijzonder maken en waarom het belangrijk is deze te behouden. Hij zal ook een tipje van de sluier oplichten over het snoeien. Indien er mensen geïnteresseerd zijn in het snoeien van de fruitbomen, dan biedt SLG hun kosteloos een uitgebreide cursus hoogstamfruit aan. Tijdens deze vierdaagse cursus leren deelnemers over snoeien in de zomer, winter, het herstellen van oude hoogstamboomgaarden en over aanplant van jonge fruitbomen. We hopen daarna dat deze deelnemers zich gaan verenigen in een zogenoemde Hoogstambrigade.

Een Hoogstambrigade is een groep enthousiaste vrijwilligers die zich inzet voor het behoud en beheer van hoogstamfruit. In Gelderland zijn momenteel 24 hoogstambrigades actief.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland en de gemeente Rheden.
Kijk hier voor meer informatie over hoogstambrigades en hoogstamfruit.

Aanmelden voor Hoogstambrigade Rheden

Bent u niet in de gelegenheid om naar de informatieavond te komen, maar heeft u wel belangstelling voor de cursus voor de nieuwe Hoogstambrigade? Dan kunt zich aanmelden via onderstaand aanmeldformulier.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.