Vrijwilliger Jack van Dongen vindt opnieuw eerste kievitsei in Gelderland

Vandaag is op een maisperceel in het Bruchemse Broek in de Bommelerwaard het eerste kievitsei van de provincie Gelderland gevonden. Deze vondst is om 9.15 uur gemeld bij Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). De vinder is Jack van Dongen van de weidevogelbeschermingsgroep De Capreton in de Bommelerwaard. Het ei is gevonden op het maisland van een pluimveebedrijf in Bruchem. Met de vondst van het eerste kievitsei start het weidevogelseizoen waarin vrijwilligers samen met agrariërs de weidevogels beschermen.

Zoeken naar kievitseieren

Weidevogelvrijwilliger Jack van Dongen heeft vaker geluk gehad met het zoeken naar kievitseieren. In 2020 vond hij het eerste kievitsei van Nederland op dezelfde plek. Hij wist daardoor waar hij moest zijn en ging vanaf 2 maart om de dag op pad op zoek naar een kievitsei. Vanaf nu gaat Jack en de andere weidevogelbeschermers uit zijn groep weer wekelijk op pad om de boeren te helpen met de bescherming van onder andere kievit, scholekster en grutto. Jack is al 15 jaar weidevogelbeschermer bij De Capreton. Pas toen hij stopte met werken kwam er tijd voor, anders was hij er wel al eerder aan begonnen. Zijn vader bracht hem de liefde voor de natuur bij. Als 10-jarige vond Jack al eieren bij het dunnen van de bieten toen dat nog met de hand gebeurde.

Legsels weidevogels beschermen

De pluimveehouder uit Bruchem zaait de mais meestal vrij laat. Op dit perceel zet Jack van Dongen stokken bij de legsels waardoor de persoon op de trekker om de legsels heen kan rijden. Indien er bemest wordt met de sleepslang, dan komen de mensen van de weidevogelgroep om de legsels te beschermen door er nestpannen overheen te zetten. Jack verwacht dat het ei (en de 3 eieren die er de komende dagen naar alle waarschijnlijkheid nog bij komen) uit zullen komen. Na het uitkomen van de eieren trekken de kuikens (met hun ouders) meestal naar de naastgelegen weilanden. Volgens Jack is het contact tussen de vrijwilligers en de boeren een stuk beter geworden. Er is meer begrip onderling. Een vrijwilliger gaat het niet om geld, maar om het echie. Soms zijn er wel opvallende stokken nodig zodat de boeren de legsels niet kunnen missen.

Start weidevogelseizoen en bescherming door vrijwilligers

Met het vinden van dit kievitsei is het Gelderse weidevogelseizoen 2022 begonnen. De weidevogelbeschermers trekken vanaf nu tot half juni het land in om samen met agrariërs waar nodig naar nesten van de kievit, grutto, scholekster en andere weidevogels te zoeken en te markeren. De markeringen maken het de boer mogelijk rekening met de nesten te houden. Door om een nest heen te maaien, of een nest te verplaatsen, krijgen weidevogels een kans om rustig te broeden. Jack van Dongen en andere vrijwilligers van de weidevogelgroep De Capreton hebben vorig jaar 375 nesten van weidevogels beschermd. In heel de provincie Gelderland hebben Gelderse vrijwilligers vorig seizoen 6644 weidevogelnesten beschermd, waarvan meer dan 5000 van de kievit.

Coördinatie vrijwillige weidevogelbescherming

Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) coördineert al sinds 1995 de uitvoering van de vrijwillige weidevogelbescherming in onze provincie. SLG ondersteunt ruim 700 vrijwilligers van 28 weidevogelgroepen en 19 patrijzentelgroepen in Gelderland die actief zijn op het gebied van boerenlandvogels. Voor deze vrijwilligers organiseert SLG cursussen over bescherming en monitoring. Ook schaft zij materialen aan en krijgen de vrijwilligers indien nodig begeleiding. Kijk voor info https://landschapsbeheergelderland.nl/boerenlandvogels-in-gelderland/

Ook interessant

Doe ook mee met beplantingsproject Kootwijkerbroek in het Groen

Informatieavond Zwerfafvalbrigade Buren

Bewoners Heerde gaan biodiversiteit versterken

Inspiratiedag voor buitenlui over biodiversiteit in Sinderen

Informatieavond biodiversiteit gemeente Buren

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Vrijwilligers gezocht voor het behoud van hoogstamboomgaarden Hattem

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel