Uitdeeldag van succesvolle actie vogelbosjes op de Veluwe

Voor de actie om vogelbosjes aan te planten was veel belangstelling. Maar liefst 150 deelnemers gaan binnenkort bosjes voor vogels aanplanten op hun eigen terrein. Vrijdag 17 december vindt de uitdeeldag plaats aan 64 deelnemers op de Veluwe. Met maar liefst 5375 stuks plantsoen worden deze vrijdag vogelbosjes aangeplant op erven en op overhoekjes in dorpen en steden op de Veluwe.
Vogelbosjes is een actie van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Natuur en Milieu Gelderland (NMG). De uitdeeldag vindt plaats bij Herenboerderij Wenumseveld in Wenum van 12.00 tot 15.00 uur waarbij deelnemers in tijdvakken hun bomen ophalen. Met de aanplant van vooral besdragende struiken en bomen helpen we allerlei vogels en andere dieren die in de herfst en winter bessen eten.

De actie is ook georganiseerd in de regio Achterhoek en in het Rivierengebied met respectievelijk 68 en 18 deelnemers. De feestelijke uitdeeldag van deze vogelbosjes is op 21 januari in de Achterhoek en op 11 februari 2022 in het Rivierengebied. Aanmelden is niet meer mogelijk.

Bijdrage aan biodiversiteit

Boeren, burgers en buitenlui gaan deze vogelbosjes vanaf vrijdag aanplanten op overhoekjes: stukjes land die op dit moment braak liggen. Dat kan zijn in het buitengebied, maar ook in dorpen en steden liggen vaak stukje grond braak, zoals bij een bedrijventerrein of sportveld. De soorten die in het bosje aangeplant worden, zijn vooral besdragende bomen als meidoorn, Gelderse roos, kornoelje, kardinaalsmuts, inheemse vogelkers en lijsterbes.

Bessen voor vogels

Allerlei vogels als lijsters, merels, kramsvogels, koperwieken, roodborstjes, spreeuwen en mezen eten de bessen. Met dit streekeigen bosplantsoen maken we stukjes natuur die een waardevolle bijdrage leveren aan de versterking van de biodiversiteit en het vastleggen van CO2. Een adviseur van SLG heeft het assortiment samengesteld voor de deelnemer zodat het passend is in het landschap. Deelnemers betaalden een kleine eigen bijdrage voor de bomen.kramsvogel

 

Plan Boom

Dit is een actie van het landelijke project Plan Boom, dat in Gelderland wordt getrokken door Natuur en Milieu Gelderland en SLG. In de komende jaren dragen wij met Plan Boom bij aan het planten van 1 miljoen bomen in Gelderland. Iedereen kan daaraan bijdragen: overheden, buurtinitiatieven en grondeigenaren. Plan Boom wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Kijk op www.natuurenmilieugelderland.nl/projecten/plan-boom voor meer mogelijkheden om mee te doen.

Ook interessant

Doe ook mee met beplantingsproject Kootwijkerbroek in het Groen

Doe mee met Landschapsimpuls Uddel

Bewoners Heerde gaan biodiversiteit versterken

Inspiratiedag voor buitenlui over biodiversiteit in Sinderen

Informatieavond biodiversiteit gemeente Buren

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel

Informatieavond subsidie landschap en biodiversiteit in Heumen