Tweedaagse cursus over beheer en onderhoud van hoogstamfruit in Ederveen

Op donderdag 16 januari en zaterdag 18 januari 2020 organiseert de werkgroep Levend Landschap Ederveen-De Klomp in samenwerking met de Hoogstambrigade Ede, de gemeente Ede en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) de tweedaagse cursus ‘Beheer en onderhoud hoogstamfruit’. Deze cursus is bedoeld voor eigenaren met hoogstamfruit, mensen die meer willen weten over beheer en onderhoud van hoogstambomen en/of vrijwilligers die bij de Hoogstambrigade Ede aan de slag willen gaan. Iedereen is van harte welkom om deel te nemen aan de cursus. Belangstellenden kunnen zich voor de cursus aanmelden bij Sjako Dekker, contactpersoon van de werkgroep Levend Landschap, via e-mail.

Cursusprogramma hoogstamfruit

De cursus wordt inhoudelijk verzorgd door deskundige Eward Timmerman van SLG en de landschapsbeheerders van de gemeente Ede. De cursus start met een theorieavond op donderdag 16 januari van 20.00 tot 22.00 uur in Dorpshuis De Zicht, Marktplein 10 in Ederveen. Op zaterdag 18 januari is de praktijkochtend van 9.30 tot 12.00 uur in een boomgaard aan de Bruinhorstweg 26 in Lunteren waarbij we fruitbomen gaan snoeien. Vrijwilligers van de Hoogstambrigade Ede zijn hierbij aanwezig.

Hoogstambrigade Ede helpt eigenaren

De Hoogstambrigade Ede bestaat uit ruim vijftien enthousiaste vrijwilligers actief bij het onderhouden van hoogstamfruitbomen. Hoogstamboomgaarden zijn bijzondere landschapselementen: mooi om te zien, heerlijk om van te plukken en met grote ecologische en cultuurhistorische waarde. In de gemeente Ede zijn tal van kleine (boeren)boomgaarden aanwezig. Om deze karakteristieke boomgaarden te behouden, is onderhoud nodig. De vrijwilligers worden hierbij ondersteund door SLG met scherp gereedschap, deskundigheid en kennisverdieping. Bent u eigenaar van een boomgaard en heeft u hulp van de Hoogstambrigade nodig bij het onderhoud ? Neem dan contact op met de hoogstambrigade via e-mail. In ruil voor een kop koffie en soep en een vrijwillige financiële bijdrage helpen zij u bij het snoeien van de bomen.

Levend Landschap Ede

De cursus Hoogstamfruit is een initiatief van Levend Landschap Ede. In ieder dorp in de gemeente Ede is een enthousiasmerende Levend Landschap bewonersgroep actief, die zich via projecten wil inzetten voor een aantrekkelijke leefomgeving. Deze cursus is door de werkgroep Levend Landschap Ederveen-De Klomp georganiseerd en wordt kosteloos aangeboden door de gemeente Ede en met steun van de Provincie Gelderland.

Ook interessant

Landschapsknokker 2021 naar Albert Smit

Opening 100ste Gelderse Klompenpad in Alphen aan de Maas

Klompenpad

Eerste Klompenpad in gemeente Montferland is open vanaf 2 juli

Zoemende boomgaarden en 100ste Gelderse Klompenpad in Landschapsnieuws

Locaties gezocht voor vijf bijenoases in Wageningen

foto: Henk van den Burg

Vrijwilligers gezocht voor onderzoek naar graasdruk op de Veluwe

Webinar over biodiversiteit in Nijkerk

Weidevogelvrijwilliger Wiebe Hoekstra telt grutto’s in het Ommerense veld