Thee in de boomgaard – infomiddag over hoogstambrigade Wehlse Broeklanden

Heeft u wel eens gehoord van Sterappel, Bellefleur of Bergamotte peer? In de Wehlse Broeklanden tussen Doetinchem en Wehl liggen diverse boomgaarden waar deze appel- en perenbomen groeien. Het snoeien van deze fruitbomen is niet altijd eenvoudig en wordt door sommige zelfs vergeleken met kunst. Om de boomgaarden te behouden wil Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) de kennis van het onderhoud van hoogstamboomgaarden graag overdragen en een vrijwillige, zogenaamde hoogstambrigade oprichten.

Thee in de boomgaard

We organiseren hierover een gezellige ‘thee in de boomgaard’ op zaterdag 2 juni van 15.00 tot 16.00 uur. We starten met koffie, thee en zelfgemaakte appeltaart in de boomgaard van de Greephorst, ingang Notenstraat, 7031 EN Wehl. Alle geïnteresseerde bewoners uit de Wehlse Broeklanden en omgeving zijn van harte welkom!

Tijdens de thee legt hoogstamfruitdeskundige Michael Witjes van SLG uit wat hoogstamboomgaarden zo bijzonder en belangrijk maakt. Hoogstamboomgaarden zijn niet alleen belangrijk voor het behouden van oude fruitrassen maar bieden ook veel ruimte voor dieren en planten, zoals bijvoorbeeld de steenuil.
Verschillende eigenaren in de Wehlse Broeklanden hebben de afgelopen jaren nieuwe hoogstamboomgaardjes aangeplant. Vier boomgaarden zijn voor het publiek toegankelijk; bij de Mussenhorst, Greephorst, Kokiezier en Wehl Heideslag.

Cursus

Bent u na deze bijeenkomst geïnteresseerd geraakt in het snoeien van de hoogstamfruitbomen? Dan kunt u kosteloos deelnemen aan een uitgebreide cursus. Tijdens deze meerdaagse cursus leren deelnemers over het snoeien van jonge bomen, bijvriendelijk boomgaardbeheer, zomer- en wintersnoei. Na afloop van de cursus verwachten we dat u zich voor wat langere periode verbindt aan de openbare boomgaarden in de Wehlse Broeklanden. Samen met de andere mensen ontstaat zo een hoogstambrigade, een groep mensen die zich op vrijwillige basis inzet om de hoogstamboomgaarden te onderhouden.
De eerste cursusdag vindt plaats op vrijdag 8 juni met theorie en praktijk over bijvriendelijk boomgaardbeheer en zomersnoei. Met onderstaand aanmeldformulier kunt u zich aanmelden voor de cursus.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Doetinchem en Provincie Gelderland.
Kijk hier voor meer informatie over hoogstambrigades en hoogstamfruit.

Ook interessant

Open dag bij Bosbrigade Nunspeet op 30 oktober

Gerrit Zeldenrust uit Haaften uitgeroepen tot Gelderse boerenlandvogelvrijwilliger 2021

Ben jij onze vrijwillige Gelderland coördinator voor de campagne Meer Bomen Nu?

Informatiedag over ecologisch beheer in Nijkerk op 23 oktober

Project Poelen.nu zet poelen op de kaart

Landschapsknokker 2021 naar Albert Smit

veldleeuwerik

Infoavond oprichting Akkervogelwerkgroep Bommelerwaard op 7 oktober

Maaien met de zeis_ David van Haren

Webinar insect-vriendelijk maaibeheer en praktijkdag maaien met de zeis in Nijkerk