Doe mee met het beplantingsproject Terbroek in het Groen

Woont u in het buitengebied van Terschuur of Zwartebroek? En heeft u een erf of ander perceel in het buitengebied? Dan bezit u een waardevol stukje natuur. Maak uw perceel nog mooier en draag bij aan een aantrekkelijke omgeving en meer biodiversiteit. Doe mee met het speciale beplantingsproject Terbroek in het Groen!

Een erf dat goed aansluit op het landschap levert een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit. Het zorgt ervoor dat dieren zich in een gebied kunnen verplaatsen. Ook zorgt veel groen voor voedsel en beschutting. Daarnaast draagt het bij aan de identiteit van een streek. Zo zijn bepaalde soorten planten kenmerkend voor de Veluwe of de Gelderse Vallei.

Speciaal project

Om dit te realiseren is er een speciaal beplantingsproject voor inwoners van het buitengebied van Zwartebroek en Terschuur. Zij krijgen subsidie, advies en ondersteuning om op hun erf inheemse beplanting te plaatsen. Het gaat onder andere om knotwilgen, elzenrijen, struweelhagen en/of hoogstambomen. De gemeente Barneveld en provincie Gelderland maken het project financieel mogelijk. De gemeente Barneveld heeft elk jaar een beplantingsimpuls in een andere dorpskern. Vorig jaar was Garderen aan de beurt, dit jaar ligt de nadruk op de bewoners en gebruikers van het buitengebied van Terschuur en Zwartebroek.

Van aanvraag tot aanplanten

Heeft u belangstelling voor een advies? Een adviseur van SLG kijkt samen met u naar de mogelijkheden van landschapselementen op uw terrein. De adviseur kan u bezoeken om deze mogelijkheden te bekijken. SLG houdt zich strikt aan de landelijke richtlijnen van het RIVM. Het is ook mogelijk om een adviesgesprek digitaal te regelen. Op basis van deze informatie ontvangt u kosteloos een beplantingsplan. Daarin staan een schets van de inrichting, een lijst met mogelijke planten en een berekening van de financiële bijdrage. Na akkoord wordt de beplanting besteld. In het najaar wordt het uitgedeeld.

Erfbezoek voorbereiden

Voorafgaand aan het advies vragen wij u om zich zo goed mogelijk voor te bereiden en daarna uw eigen wensen op papier te zetten. Het advies gaat over landschappelijke beplanting en niet over het inrichten van uw tuin. Gebruik hiervoor de speciale documenten die zijn ontwikkeld voor het beplantingsproject Terbroek in het Groen.

  1. Als eerste vragen wij u om de speciale brochure te lezen.

 

 

 

 

 

 

2. Daarna kunt u met de volgende tools zelf aan de slag:
Handreiking Terbroek in het Groen
Schetspapier Terbroek in het Groen
Fruitrassen voor Terbroek in het Groen

 

3. Als u zich verder wilt verdiepen, raden wij u nog de volgende informatie op onze website aan:
Kaartviewer Basiskaart Landschap
https://www.landschapsbeheergelderland.nl/uwerf/ecologie/
https://www.landschapsbeheergelderland.nl/uwerf/landschapsbeheer-met-jaap-en-lex/
https://www.landschapsbeheergelderland.nl/landschapsbrochures/

Meer achtergrondinformatie:
www.topotijdreis.nl/
www.kaart.cc

Doe ook mee

Lever ook een bijdrage aan een aantrekkelijk Veluws buitengebied. Wilt u meer informatie of aanmelden voor het project? Meld je aan met onderstaand aanmeldformulier. Wees er op tijd bij. Er kunnen 20 deelnemers mee doen.

Ook interessant

Doe ook mee met beplantingsproject Kootwijkerbroek in het Groen

Doe mee met Landschapsimpuls Uddel

Bewoners Heerde gaan biodiversiteit versterken

Inspiratiedag voor buitenlui over biodiversiteit in Sinderen

Informatieavond biodiversiteit gemeente Buren

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel

Informatieavond subsidie landschap en biodiversiteit in Heumen