Doe mee met het beplantingsproject Terbroek in het Groen

Woont u in het buitengebied van Terschuur of Zwartebroek? En heeft u een erf of ander perceel in het buitengebied? Dan bezit u een waardevol stukje natuur. Maak uw perceel nog mooier en draag bij aan een aantrekkelijke omgeving en meer biodiversiteit. Doe mee met het speciale beplantingsproject Terbroek in het Groen!

Een erf dat goed aansluit op het landschap levert een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit. Het zorgt ervoor dat dieren zich in een gebied kunnen verplaatsen. Ook zorgt veel groen voor voedsel en beschutting. Daarnaast draagt het bij aan de identiteit van een streek. Zo zijn bepaalde soorten planten kenmerkend voor de Veluwe of de Gelderse Vallei.

Speciaal project

Om dit te realiseren is er een speciaal beplantingsproject voor inwoners van het buitengebied van Zwartebroek en Terschuur. Zij krijgen subsidie, advies en ondersteuning om op hun erf inheemse beplanting te plaatsen. Het gaat onder andere om knotwilgen, elzenrijen, struweelhagen en/of hoogstambomen. De gemeente Barneveld en provincie Gelderland maken het project financieel mogelijk. De gemeente Barneveld heeft elk jaar een beplantingsimpuls in een andere dorpskern. Vorig jaar was Garderen aan de beurt, dit jaar ligt de nadruk op de bewoners en gebruikers van het buitengebied van Terschuur en Zwartebroek.

Van aanvraag tot aanplanten

Heeft u belangstelling voor een advies? Een adviseur van SLG kijkt samen met u naar de mogelijkheden van landschapselementen op uw terrein. De adviseur kan u bezoeken om deze mogelijkheden te bekijken. SLG houdt zich strikt aan de landelijke richtlijnen van het RIVM. Het is ook mogelijk om een adviesgesprek digitaal te regelen. Op basis van deze informatie ontvangt u kosteloos een beplantingsplan. Daarin staan een schets van de inrichting, een lijst met mogelijke planten en een berekening van de financiële bijdrage. Na akkoord wordt de beplanting besteld. In het najaar wordt het uitgedeeld.

Erfbezoek voorbereiden

Voorafgaand aan het advies vragen wij u om zich zo goed mogelijk voor te bereiden en daarna uw eigen wensen op papier te zetten. Het advies gaat over landschappelijke beplanting en niet over het inrichten van uw tuin. Gebruik hiervoor de speciale documenten die zijn ontwikkeld voor het beplantingsproject Terbroek in het Groen.

  1. Als eerste vragen wij u om de speciale brochure te lezen.

 

 

 

 

 

 

2. Daarna kunt u met de volgende tools zelf aan de slag:
Handreiking Terbroek in het Groen
Schetspapier Terbroek in het Groen
Fruitrassen voor Terbroek in het Groen

 

3. Als u zich verder wilt verdiepen, raden wij u nog de volgende informatie op onze website aan:
Kaartviewer Basiskaart Landschap
https://www.landschapsbeheergelderland.nl/uwerf/ecologie/
https://www.landschapsbeheergelderland.nl/uwerf/landschapsbeheer-met-jaap-en-lex/
https://www.landschapsbeheergelderland.nl/landschapsbrochures/

Meer achtergrondinformatie:
www.topotijdreis.nl/
www.kaart.cc

Doe ook mee

Lever ook een bijdrage aan een aantrekkelijk Veluws buitengebied. Wilt u meer informatie of aanmelden voor het project? Meld je aan met onderstaand aanmeldformulier. Wees er op tijd bij. Er kunnen 20 deelnemers mee doen.

Aanmeldformulier Terbroek in het Groen

Hiermee meldt u zich vrijblijvend aan voor het beplantingsproject Terbroek in het Groen. We bespreken samen met u de wensen voor uw perceel en de aanwezige beplanting. Dit leidt tot een kosteloos beplantingsplan, waarmee tegen een sterk gereduceerde prijs plantmateriaal kan worden aangeschaft via SLG. De velden met een * zijn verplicht.
  • Meer informatie over de elementen vindt u hier.
  • Via Landschapsnieuws houden we bewoners en vrijwilligers in Gelderland op de hoogte over nieuwe projecten en acties in het landschap. U kunt zich op ieder moment weer afmelden via een link onderaan iedere editie van Landschapsnieuws.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ook interessant

Startavond over onderhoud en beheer van poelen in Berkelland

Meer hoogstamboomgaarden in West Betuwe

Doe ook mee met Hellouw in het Groen

Webinar over biodiversiteit in gemeente Harderwijk op 29 april

Startavond over onderhoud en beheer van poelen in Apeldoorn

Online cursus Alles over de Edese landschappen

Biodiversiteitsplan voor bewoners in het buitengebied van West Maas en Waal

Webinar over landschap en biodiversiteit in Heumen op 22 april