Tel mee en help weidevogels beschermen!

Heeft u belangstelling voor weidevogels? Vindt u het belangrijk dat kievit, grutto, tureluur en andere weidevogels beschermd worden? En bent u graag buiten actief? Volg dan de korte cursus ‘Weidevogels tellen’ en help nog dit seizoen de weidevogels in uw omgeving tellen en beschermen.

Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseert deze cursus voor vrijwilligers. U leert weidevogels en hun gedrag herkennen en hoe u ze kunt tellen. Deze gegevens zijn belangrijk om weidevogels beter te beschermen en dragen bij aan een effectief agrarisch natuurbeheer. De cursus bestaat uit één theorieavond en twee praktijkochtenden. De eerste theorieavond vindt plaats op 21 april. De eerste praktijkochtend vindt plaats op 30 april.

Aanmelden kan via onderstaand aanmeldformulier.

Weidevogels tellen

De nieuwe vrijwilligers worden opgeleid om dit seizoen al een weidevogeltelling te doen in verschillende weidevogelgebieden. Deze telling heet BTS-telling (Bruto Territoriaal Succes) waarbij u tweemaal in het seizoen telt: een broedpaartelling eind april en een alarmtelling eind mei/begin juni wanneer de weidevogels jongen hebben. De telling vindt ongeveer een week na de cursus plaats. Dus u gaat direct het geleerde in de praktijk brengen. De gebieden waar vrijwilligers gaan tellen zijn de gebieden waar agrariërs mee doen aan weidevogelbeheer via een agrarisch collectief.

Cursuslogo vrijwillige weidevogelbescherming

Frank Majoor van Sovon verzorgt de cursus samen met Annette den Hollander van SLG. In twee avonden leert u de verschillende weidevogels en hun gedrag herkennen. Hoe gedragen kieviten en grutto’s zich als ze eieren hebben en hoe gedragen ze zich als ze jongen hebben? U leert hoe u volgens een bepaalde methode weidevogels kunt tellen. Op twee zaterdagen gaat u het veld in. Kortom, een praktische cursus voor vogelliefhebbers.

De theorieavond vindt plaats op 21 april 2022 van 19.30 tot 22.00 uur. De praktijkmiddagen vinden plaats op 30 april en 28 mei 2022. Na opgave voor deze cursus ontvangt u meer informatie over het programma en de locatie. De cursuslocatie bevindt zich centraal in het Rivierengebied.

Iedereen kan meedoen. Ervaring met weidevogels tellen is niet noodzakelijk, enige kennis van weidevogels is gewenst. Een verrekijker is nodig, een telescoop is een pre.

Cursus weidevogels tellen

Met dit formulier geef je aan geïnteresseerd te zijn in de Cursus weidevogels tellen. De velden met * zijn verplicht.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Wilt u Landschapsnieuws (onze digitale nieuwsbrief die we 4x per jaar versturen) ontvangen?
Via Landschapsnieuws houden we bewoners en vrijwilligers in Gelderland op de hoogte over nieuwe projecten en acties in het landschap. U kunt zich op ieder moment weer afmelden via een link onderaan iedere editie van Landschapsnieuws.