Stroese dame zoekt hulp!

De geitenkaasboerderij van Magda Scholte en Harry van Wenum ligt verscholen in een eeuwenoud kampenlandschap in Stroe. Zij willen dit bijzondere cultuurlandschap behouden en waar mogelijk verdwenen landschapselementen terugbrengen. Zaterdag 19 januari 2019 gaan ze op de boerderij een verdwenen hoogstamboomgaard terugplanten met rassen die geschikt zijn om lekkere cider van te maken. Ze willen hiermee ook hun geiten helpen: extra voedingstoffen, een rijke kruidenrijke vegetatie, een rijk bodemleven en oogst van twijgen en blad als bijvoer in de winter. Met als resultaat een lekkere en gezonde kaas! Helpt u ze mee bij het herstellen van het oude landschap?

Stroese dame

Op de biologische geitenboerderij maken ze heerlijke boerengeitenkaas, voor jong en oud. Ze maken daar ambachtelijke kazen van rauwe, onverhitte melk. Zo blijft de smaak optimaal behouden en dat proef je in de kaas. De kaas heet: stroese dame en is een Erkend Veluws Streekproduct. Ze hebben 90 Nederlandse witte melkgeiten, die het grootste gedeelte van het jaar buiten grazen in kruidige weiden omzoomd door houtwallen.

Late middeleeuwen

Magda en Harry: “Onze geitenkaasboerderij ligt in Stroe, op de rand van de Veluwe en Gelderse Vallei. Wij zijn de 4e generatie Van Wenum die de boerderij bewonen en het land bewerken. De boerderij zelf stamt al uit de late middeleeuwen”.

Oud landschap

De plek is verscholen maar is bijzonder mooi gelegen in een eeuwenoud kampenlandschap. Oude houtwallen, prachtige heggen, de bolling in het landschap, de loop en het reliëf van de Houtbeek en de bochtige percelen. Daartussen de mooie boerderij. De achterzijde van het erf wordt omsloten door bos met veel grote eiken.

Werkdagen en kennismaking

Help je Magda en Harry mee met het herstel van een eeuwenoud landschap? Doe dan mee aan de werkdagen:
Zaterdag 19 januari 2019, 10-14 uur: Kennismaking met de geitenboerderij en de verdwenen boomgaard terug planten.
Zaterdag 9 maart 2019, 10-14 uur: Snoeien van landschapselementen.

Voor koffie/thee en soep wordt gezorgd.
Adres: Geitenboerderij De Groote Stroe, Wolweg 21,3776 LM Stroe

Aanmelden is niet meer mogelijk.

Deze activiteit is onderdeel van het project Kwaliteitsproducten in een Kwaliteitslandschap en is mogelijk gemaakt door: Europese Unie, Provincie Gelderland, Stichting Streekeigen Producten Nederland, Stichting Erkend Veluws Streekproduct, Eet je Uitzicht!, Van Hall Larenstein en Stichting Landschapsbeheer Gelderland

 

Ook interessant

Landschapsknokker 2021 naar Albert Smit

Opening 100ste Gelderse Klompenpad in Alphen aan de Maas

Klompenpad

Eerste Klompenpad in gemeente Montferland is open vanaf 2 juli

Zoemende boomgaarden en 100ste Gelderse Klompenpad in Landschapsnieuws

Locaties gezocht voor vijf bijenoases in Wageningen

foto: Henk van den Burg

Vrijwilligers gezocht voor onderzoek naar graasdruk op de Veluwe

Webinar over biodiversiteit in Nijkerk

Weidevogelvrijwilliger Wiebe Hoekstra telt grutto’s in het Ommerense veld