Steenuilen kasten in het Woold Winterswijk

Steenuilen houden van open vlaktes. Het Woold met bossen, houtwallen en essen is misschien dan niet meteen de eerste plek waar je in Winterswijk aan denkt, niettemin heeft ook het Woold zeer interessante locaties voor steenuilen.

Levend Landschap Woold

In 2016 is het Woolds Belang samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) een Levend Landschapsproject gestart. SLG heeft budget beschikbaar gesteld om geschikte locaties te zoeken voor steenuilenkasten. Bewoners die interesse hadden om een steenuilen nestkast te plaatsen konden zich melden en werden bezocht door de vrijwilligers van Stone (steenuilenwerkgroep). Zo werden er diverse geschikte plekken in het Woold gevonden. Als een nestkast eenmaal bewoond is, wordt deze in het kader van onderzoek, diverse malen per jaar bezocht door de leden van de steenuilenwerkgroep.

Marterproof

Voor het maken van de marterproof nestkasten werd de familie Oonk – Tolkamp van zorgboerderij de Olden Goarden benaderd. “Dit zijn perfecte en leuke klussen om in de wintermaanden op te pakken” reageerde Remco Oonk enthousiast. Afgelopen weekend werden de nestkasten officieel overhandigd aan Stone en werd de eerste Wooldse kast opgehangen bij de familie Te Brake van Hoeve ’t Ros. “Een mooi voorbeeld van lokale samenwerking en voor ons een uitgelezen kans om onderzoek te doen naar steenuilen in een gebied waar ze nog niet zoveel voorkomen”, concludeert Ronald van Harxen van Stone.

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij

Foto: de familie Te Brake en de steenuilenwerkgroep ontvangen van de familie Oonk van zorgboerderij de Olden Goarden de nieuwe Wooldse steenuilenkasten.