Steen- en kerkuilenavond in De Valk

Wilt u uw erf meer geschikt maken voor steenuilen of kerkuilen? Vindt u het leuk om meer te weten over deze fascinerende vogels? Of bent u benieuwd wat vrijwilligers van de uilenwerkgroep in Ede doen? Dan bent u van harte welkom op de avond over steen- en kerkuilen. Deze avond wordt georganiseerd door de werkgroep Levend Landschap De Valk-Wekerom. De inspirerende avond vindt plaats op maandag 2 december 2019 in het Kulturhuus De Hooge Valk in De Valk om 20.00 uur. Vanaf 19.45 uur staat de koffie en thee klaar. De toegang is gratis. Iedereen is van harte welkom!

Programma steen- en kerkuilenavond

Tijdens de informatieavond vertellen enthousiaste lokale uilenvrijwilligers Eric Hendriks en Jaap van de Streek hoe steen- en kerkuilen leven en welke mogelijkheden er voor particulieren zijn om het eigen erf beter in te richten voor deze uilen. Ook wordt ingegaan op de rol van vrijwilligers bij de bescherming van uilen. Eric zet zich in voor steenuilen via STONE en Jaap beschermt kerkuilen via de Kerkuilenwerkgroep Nederland. Beiden zetten zich met hulp van vrijwilligers in voor deze fascinerende vogels. Vrijwilligers spelen een onmisbare rol bij het vergroten van het voedselaanbod en de schuil- en nestgelegenheid.

Subsidiemogelijkheden voor nestkasten en beplanting op erven

Aan het eind van de avond kunnen erfeigenaren met interesse in beplanting en/of een uilennestkast zich aanmelden. Zij kunnen ook een afspraak maken voor een erfbezoek. Dan komt een landschapsbeheerder van de gemeente Ede en/of een uilenvrijwilliger langs voor een mondeling advies om het erf aantrekkelijker te maken voor uilen. Denk aan de aanleg van uilvriendelijke beplanting zoals hoogstamfruitbomen en heggen en het vergroten van het voedselaanbod en de schuil- en nestgelegenheid voor uilen op het perceel. Bij de gemeente Ede zijn er subsidiemogelijkheden voor particuliere grondeigenaren voor aanschaf van beplanting en nestkasten. Ga naar onderstaand aanmeldformulier en geef aan waar u belangstelling voor heeft.

Initiatief vanuit Levend Landschap

In alle dorpen in de gemeente Ede is een enthousiasmerende Levend Landschap bewonersgroep actief, die zich via projecten wil inzetten voor een aantrekkelijke leefomgeving. Het aantrekkelijk maken van het buitengebied van Ede voor uilen is een initiatief van Levend Landschap De Valk-Wekerom. Uilen zijn beschermde diersoorten die zich thuis voelen in ons cultuurlandschap. Doordat veel oude schuren en landschapselementen zoals hoogstamfruitbomen en knotbomen zijn verdwenen, hebben de uilen onze hulp nodig als het gaat om nestgelegenheid en voedselaanbod.

Het project Levend Landschap Ede wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Ede en de Provincie Gelderland.

 

Ook interessant

Help vogels en plant een vogelbosje met bessen

Open dag bij Bosbrigade Nunspeet op 30 oktober

Biodiversiteitsplan voor bewoners in het buitengebied van Doetinchem

Gerrit Zeldenrust uit Haaften uitgeroepen tot Gelderse boerenlandvogelvrijwilliger 2021

Ben jij onze vrijwillige Gelderland coördinator voor de campagne Meer Bomen Nu?

Informatiedag over ecologisch beheer in Nijkerk op 23 oktober

625 “Appeltjes van Oranje” voor de gemeente Buren

Project Poelen.nu zet poelen op de kaart