Steen- en kerkuilenavond Ederveen – Lunteren

Wilt u uw erf meer geschikt maken voor steenuilen of kerkuilen? Vindt u het leuk om meer te weten over deze fascinerende vogels? Wilt u zich als vrijwilliger in gaan zetten? Dan bent u van harte welkom op de informatieavond over steen- en kerkuilen. Deze avond wordt georganiseerd door Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) in samenwerking met gemeente Ede, Belangenvereniging Ederveen-De Klomp en lokale partijen om steen- en kerkuilen te beschermen. De avond vindt plaats op donderdag 8 november 2018 in het Dorpshuis De Zicht aan de Marktplein 10 in Ederveen. Wethouder Willemien Vreugdenhil opent de avond om 20.00 uur. Vanaf 19.45 uur staat de koffie en thee klaar. De toegang is gratis. Iedereen is van harte welkom!

Programma steen- en kerkuilenavond

Tijdens de informatieavond vertellen enthousiaste lokale uilenvrijwilligers Eric Hendriks en Jan Snoijink hoe steen- en kerkuilen leven en welke mogelijkheden er voor particulieren zijn om het eigen erf beter in te richten voor deze uilen. Ook wordt ingegaan op de rol van vrijwilligers bij de bescherming van uilen. Eric zet zich in voor steenuilen via STONE en Jan beschermt kerkuilen via de Kerkuilenwerkgroep Nederland. Beiden kunnen hulp van extra vrijwilligers goed gebruiken. Nieuwe vrijwilligers krijgen een cursus, die bestaat uit de volgende onderdelen: erfscan maken met advies, territoria inventariseren met geluid, training veilig werken op ladder, ophangen van nestkasten en broedbiologisch onderzoek. Naast het cursusprogramma wordt ook de subsidiemogelijkheid voor erfeigenaren voor aanschaf van beplanting en nestkasten toegelicht. Aan het eind van de avond kunnen vrijwilligers zich aanmelden en ook erfeigenaren met interesse in beplanting en/of een uilennestkast.

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.

Uilenproject Ederveen – Lunteren

Doel van het project is om het leefgebied van steen- en kerkuilen in het buitengebied van Ederveen en Lunteren te behouden en verder te ontwikkelen. Uilenvrijwilligers spelen een onmisbare rol bij het vergroten van het voedselaanbod en de nestgelegenheid. Daarom wordt er gesproken over het uitbreiden van de uilenwerkgroepen. Het ophangen en onderhouden van nestkasten maken onderdeel uit van het vrijwilligerswerk. Ook gaan de vrijwilligers erfeigenaren adviseren over inrichting en beheer van hun erf. Voor het plantmateriaal zoals hoogstamfruitbomen en heggen is subsidie beschikbaar vanuit dit project.

Initiatief vanuit Levend Landschap

Een groep actieve bewoners uit Ederveen-De Klomp is onder begeleiding van SLG in 2017 gestart met het bewonersproces Levend Landschap. Eén van de initiatieven was om het buitengebied van Ederveen en Lunteren te verfraaien en aantrekkelijker te maken voor steen- en kerkuilen. Deze uilen zijn beschermde diersoorten die zich goed thuis voelen in het Nederlandse cultuurlandschap. Doordat veel oude schuren en landschapselementen zoals hoogstamfruitbomen en knotbomen zijn verdwenen, hebben de uilen hulp nodig als het gaat om nestgelegenheid en voedselaanbod.

Stichting Landschapsbeheer Gelderland heeft veel ervaring met het ondersteunen van vrijwilligers en projecten als Levend Landschap. Het project Levend Landschap in de gemeente Ede wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Ede en de Provincie Gelderland.

Kijk voor informatie over Levend landschap Ede en andere projecten in de gemeente Ede.

Ook interessant

Bewoners Heerde gaan biodiversiteit versterken

Inspiratiedag voor buitenlui over biodiversiteit in Sinderen

Informatieavond biodiversiteit gemeente Buren

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel

Informatieavond subsidie landschap en biodiversiteit in Heumen

Ambassadeurs voor biodiversiteit gezocht!

Schoolkinderen zaaien bloemen in voor wilde bijen en vlinders