Sportieve Natuurwerkdag: wilgen knotten en bootcamp in het landschap

Zaterdag 3 november deden 1912 vrijwilligers in Gelderland mee aan de Natuurwerkdag! Op maar liefst tachtig locaties gingen jong en oud naar buiten om wilgen te knotten, heide op te schonen en zelfs te bootcampen in het landschap. Zonder al die vrijwilligers zou het landschap er niet zo mooi uit zien, vertelde Gedeputeerde Peter Drenth. Hij trapte de Natuurwerkdag af in Oud-Zevenaar. Op de meest uiteenlopende gebieden in Gelderland, van stadspark tot uiterwaard en heideterrein gingen mensen aan de slag. In heel Nederland hebben 15801 mensen op ruim 600locaties gewerkt aan het behoud van natuur en het landschap: een landelijk record! De Natuurwerkdag is een initiatief van LandschappenNL, in Gelderland coördineert Stichting Landschapsbeheer Gelderland de dag.

Gedeputeerde Peter Drenth start Natuurwerkdag

Peter Drenth knot wilg

Peter Drenth, gedeputeerde van de Provincie Gelderland, trapte voor een groep enthousiaste vrijwilligers de Natuurwerkdag af in Oud-Zevenaar. Daar werd in natuurgebied De Wejenwaard met de lokale vrijwilligersgroep Stichting Werkgroep Leefklimaat Zevenaar en de werkgroep OKE de wilgen geknot.

Bootcamp en bijenhotel maken in Park Sonsbeek

Park Sonsbeek in Arnhem was vandaag de locatie voor een groene work-out onder leiding van boswachter Jeroen Glissenaar en de Vrienden van Sonsbeek. Maar liefst 210 deelnemers, jong en oud, maakten een bijenhotel, hingen vogelnestkasten op, snoeiden struiken en plantten stinsenbollen. Tijdens de bootcamp was het extra zweten: al joggend zwerfafval opruimen in het park en zelfs de beek werd opgeschoond, natuurlijk met de laarzen aan! Een gezonde en gezellige werkdag en nog zinvol ook!

Landelijk record

In heel Nederland hebben 15801 mensen gewerkt aan het behoud van natuur en het landschap. Op 611 locaties in Nederland, ruim 30 meer dan in 2017, is vandaag gezaagd, gesnoeid en opgeruimd. De zonnige dag heeft zeker geholpen om meer deelnemers te mogen ontvangen dan vorig jaar. Werken in de natuur is geschikt voor jong en oud. En dat was te zien op de werklocaties, waar bijna overal kinderactiviteiten zijn georganiseerd waar veelvuldig gebruik van is gemaakt. De wilde bij kreeg dit jaar extra aandacht.

Leuk filmpje

Bekijk hier het compilatiefilmpje van de Natuurwerkdag. Er is gefilmd op de werklocaties in Sonsbeekpark, Planken Wambuis en Rosandepolder.

Vaker vrijwilligerswerk doen?

Ook aan de slag in het landschap? In Gelderland zijn ruim driehonderd groepen actief in het landschap. Hier staat een overzicht van de vrijwilligersgroepen in Gelderland.

Ook interessant

Landschapsknokker 2021 naar Albert Smit

Opening 100ste Gelderse Klompenpad in Alphen aan de Maas

Klompenpad

Eerste Klompenpad in gemeente Montferland is open vanaf 2 juli

Zoemende boomgaarden en 100ste Gelderse Klompenpad in Landschapsnieuws

Locaties gezocht voor vijf bijenoases in Wageningen

foto: Henk van den Burg

Vrijwilligers gezocht voor onderzoek naar graasdruk op de Veluwe

Webinar over biodiversiteit in Nijkerk

Weidevogelvrijwilliger Wiebe Hoekstra telt grutto’s in het Ommerense veld