Schouders onder ons erfgoed

huis_BingerdenGoed nieuws, want we hebben subsidie gekregen van de Provincie Gelderland uit de Robuuste Investeringsimpuls in het kader van het Programma Cultuur en Erfgoed. Met deze subsidie gaan we erfgoedgerichte projecten met vrijwilliger doen. Deze projecten worden uitgevoerd onder de noemer Schouders onder ons erfgoed. Het gaat namelijk om het inzetten van vrijwilligers op het gebied van buitenplaatsen, oral history en archeologie. We zijn nog niet met alle onderdelen al zover dat we de openbaarheid kunnen zoeken. Maar dat kan al wel over één onderdeel, namelijk buitenplaatswerkgroepen.

Dit jaar en volgend jaar gaan we 8 buitenplaatswerkgroepen oprichten. Op dit moment zijn we al gestart met de werkgroepen op kasteel Heukelum en Landgoed Bingerden. Maandag 10 maart was de startavond van de landgoedwerkgroep van Landgoed de Poll. Gesprekken met nog drie buitenplaatsen zijn gaande. Het moet gaan om beschermde, historische buitenplaatsen, aangewezen als rijksmonument. Deze werkgroepen gaan aan het werk in het groen dat binnen het rijksmonument is en indien mogelijk ook daarbuiten. Het moet dan wel gaan om minimaal 40 hectare. Anders heeft een werkgroep niet genoeg te doen. Deze projecten gaan dus flink bijdragen in het toekomstperspectief van deze buitenplaatsen. Niet alleen door een deeloplossing aan te bieden voor achterstallig onderhoud, maar ook door een toegenomen draagvlak.
Binnenkort berichten we hier verder over de andere onderdelen van dit programma. Op Twitter zijn de ontwikkelingen te volgen via #schoudersonderonserfgoed