Schoolkinderen zaaien bloemen in voor wilde bijen en vlinders

Woensdag 23 maart hebben schoolkinderen van ’t Bastion uit Bredevoort wilde bloemen gezaaid voor vlinders en wilde bijen. Zij strooiden het bloemenmengsel op het terrein van het Waterschap Rijn en IJssel aan de Pastoorsdijk in Bredevoort. Het waterschap wil meer inheemse beplanting voor wilde bijen en vlinders aanleggen. Ze wil hier graag basisscholen bij betrekken. De kinderen van ’t Bastion hielpen daarom met het inzaaien van de berm langs het fietspad bij recreatieterrein de Slingeplas.

Inzaaien en harken

Vrijwilligers van IVN Oude IJsselstreek hebben de kinderen geholpen met het inzaaien. Eerst bekeken de kinderen om hoeveel soorten zaadjes het ging. Dat waren er veel meer dan ze dachten. Daarna gingen ze het mengen met zand en liet vrijwilliger Frank van den Berg zien hoe je moet zaaien: met een lange armbeweging! Dit werd heel serieus genomen. Ook het aanharken van de grond werd daarna heel goed gedaan. De zaadjes hebben nu eigenlijk water nodig, maar deze week gaat het nog niet regenen. Heel wat kinderen hebben het plan al opgevat om hun eigen vlak water te gaan geven.
In juni gaan de vrijwilligers en de kinderen nog een keer terug om te kijken wat er groeit, bloeit en rondvliegt aan bijen en vlinders.

Bloemenmengsel

Het bloemmengsel bestaat vooral uit tweejarigen en daarnaast vaste planten, zoals margriet, kamille, peen, ooievaarsbek, duizendblad, zandblauwtje en nog veel meer soorten. Ook zijn enkele eenjarige soorten toegevoegd voor een bloemrijk aspect in het eerste jaar. Deze bloemen bieden nectar en stuifmeel voor allerlei insecten en het ziet er mooi uit!

De inzaaiactie met basisscholen komt voort uit de Green Deal Infranatuur die het Waterschap Rijn en IJssel heeft ondertekend waarin het waterschap heeft toegezegd om meer biodiversiteit te ontwikkelen. De inzaaiactie is een samenwerking van het waterschap met lokale vrijwilligers en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Eerder waren er al inzaaiacties met schoolkinderen uit Ulft en Giesbeek.

Ook interessant

Doe ook mee met beplantingsproject Kootwijkerbroek in het Groen

Bewoners Heerde gaan biodiversiteit versterken

Inspiratiedag voor buitenlui over biodiversiteit in Sinderen

Informatieavond biodiversiteit gemeente Buren

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel

Informatieavond subsidie landschap en biodiversiteit in Heumen

Ambassadeurs voor biodiversiteit gezocht!