Schoolkinderen Giesbeek zaaien bloemen in voor meer wilde bijen en vlinders

Vanochtend hebben 39 schoolkinderen uit groep 7 in Giesbeek bloemen gezaaid voor meer vlinders en wilde bijen. Zij strooien een bloemenmengsel op het terrein van Waterschap Rijn en IJssel, vlakbij gemaal De Liemers. Heemraad Antoinette van Helvoirt gaf het startsein voor de inzaai-actie.

Het bloemmengsel bestaat vooral uit tweejarigen en daarnaast vaste planten, zoals Duizendblad, Rode klaver, Boerenwormkruid, Korenbloem en Veldlathyrus en nog veel meer soorten. Ook zijn enkele eenjarige soorten toegevoegd voor een bloemrijk aspect in het eerste jaar.

Het waterschap wil meer inheemse beplanting voor wilde bijen en vlinders aanleggen. En wil hier graag basisscholen bij betrekken. Heemraad Antoinette van Helvoirt vertelde de kinderen bij het startsein: “Wat leuk dat we samen met jullie de handen uit de mouwen mogen steken voor de bloemen en bijen op de grond van het waterschap”.
In Giesbeek en in Ulft komen twee proeflocaties. Vrijwilligers van NME de Liemers en de weidevogelgroep Zevenaar hebben de kinderen geholpen met inzaaien. Zij hebben ook een les over wilde bijen verzorgd. In juni gaan de vrijwilligers en de kinderen nog een keer terug naar de terreinen om te monitoren wat er groeit, bloeit en rondvliegt aan bijen en vlinders. De kinderen hebben een bijenzoekkaart gekregen en een zakje bloemenzaad voor in hun eigen tuin.

Donderdag 14 maart zaaien schoolkinderen in Ulft een terrein in van het Waterschap naast de Oude IJssel.

De inzaaiactie met basisscholen komt voort uit de Green Deal Infranatuur die het Waterschap Rijn en IJssel heeft ondertekend waarin het waterschap heeft toegezegd om meer biodiversiteit te ontwikkelen.

De inzaaiactie is een samenwerking van het Waterschap Rijn en IJssel, lokale vrijwilligers en Stichting Landschapsbeheer Gelderland.

Ook interessant