Scholtengoederen rondom Aalten, Dinxperlo & Winterswijk

Scholtenboeren? Die zaten allemaal in de gemeenteraad, hebben allemaal hun villa verwaarloosd en waren allemaal familie van elkaar. Toch? Deze en andere vragen beantwoordt Arjan Ligtenbarg in zijn boek ´Scholtengoederen rondom Aalten, Dinxperlo & Winterswijk´. Op vrijdag 28 oktober is het eerste exemplaar van het boek overhandigd aan burgemeester Van Beem van Winterswijk tijdens de boekpresentatie.

Wat is een scholte?

Scholtengoederen, scholtenboerderijen, scholten en scholtinnen: het zijn begrippen uit Winterswijk en omgeving die staan voor een uniek historisch fenomeen. Scholten zijn een soort herenboeren, met een oude, grote boerderij en behoorlijk wat boerenland en bos eromheen. Maar wat is nu een scholte? Welke familie was een scholtenfamilie? Wie scholtengoederen-tenkink-groot-cropwoonde op welk erf? Arjan Ligtenbarg is jarenlang de archieven ingedoken en heeft een huzarenstuk geleverd met dit boek. Het licht een tipje van de sluier op en plaatst de herkomst van scholtenboerderijen en de families in een historisch perspectief. Het boek is daarom een aanrader voor iedereen die meer over dit onderwerp te weten wil komen.

Scholtengoederen rondom Aalten, Dinxperlo & Winterswijk, Arjan Ligtenbarg, ISBN 978-90-822829-3-1. Prijs: € 27,50

Oral History verhalen

Lees ook de verhalen van de scholtenboeren en boerinnen zelf. Deze verhalen zijn allemaal geschreven door de betrokken vrijwilligers van de Oral History Werkgroep Gelderland.