Samen met het waterschap realiseren we mooie dingen

Tijdens een wandeling over het Klompenpad door het Renkums beekdal is Arjan Vriend, directeur-bestuurder van SLG, in zijn element. In een interview met samenwerkingspartner Waterschap Vallei en Veluwe vertelt hij  met passie over het landschap. Hij signaleert een groeiend bewustzijn bij mensen omtrent  landschap, natuur en water. “Juist samen met het waterschap en anderen realiseren we mooie dingen. Denk aan de vele Klompenpaden en aan het onderhoud van beken waar zoveel vrijwilligers bij betrokken zijn.”

Klompenpaden op de randen van de Veluwe

Hij heeft de pas er stevig in. Links zie je de beek slingeren door een open en laag gelegen landschap, het beekdal. Rechts van het pad zijn veel bomen en ook stuifduinen. Hij vertelt met passie over het landschap. Zo legt hij uit dat de beekdalen en de hooilanden erin vroeger een belangrijke functie hadden voor de landbouw. “De randen van de Veluwe kenmerken zich door enken of engen, hoger gelegen gronden. Juist op deze plekken lopen nu veel Klompenpaden.” Tachtig van deze Klompenpaden liggen in het werkgebied van Waterschap Vallei en Veluwe. Vriend: “Telkens als een nieuw Klompenpad geopend wordt, is dat een resultaat van een bijzondere samenwerking van organisaties, overheden en particulieren en daarbij zijn onze stichting en het waterschap bijna altijd partners.”

Beekprutten

“SLG werkt samen het waterschap Vallei en Veluw om de vele initiatieven van onderop te steunen en zo het onderhoud mogelijk te maken. Het is een prachtige samenwerking tussen vrijwilligersgroepen en professionals. Zo versterken we elkaar en voelen bewoners zich verbonden met hun omgeving.” SLG speelt ook een belangrijke rol bij het ondersteunen en begeleiden van de vele vrijwilligersgroepen die beekonderhoud verzorgen. “Wij leveren bijvoorbeeld gereedschap om te ‘beekprutten’, zoals sommige vrijwilligers dat zo mooi noemen. En we hebben ook ander materiaal zoals waadkleding waarmee vrijwilligers het water in kunnen zonder nat te worden.”

Lees bij waterverhalen op de website van Waterschap Vallei en Veluwe het hele interview met Arjan Vriend. Dit interview maakt onderdeel uit van het Publieksjaarverslag van Waterschap Vallei en Veluwe.

Foto’s: Evert van de Worp

Ook interessant

Helmen, vogelbosjes en andere beplantingsacties in Landschapsnieuws

Bewoners welkom op startavond Klompenpad Wilp

Bewoners welkom op online startavond Klompenpad Hall

Bewoners welkom op startavond Klompenpad Elden

Opening 100ste Gelderse Klompenpad in Alphen aan de Maas

Klompenpad

Eerste Klompenpad in gemeente Montferland is open vanaf 2 juli

Zoemende boomgaarden en 100ste Gelderse Klompenpad in Landschapsnieuws

Bewoners welkom op digitale informatieavond Klompenpad Harfsen