Rossel Collectierassen horen thuis op Achterhoeks erf

Help mee Rossel Collectierassen terug te planten op het Achterhoekse erf! Deze oproep doen Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Kenniscentrum Nelles. Liefhebbers van oude fruitrassen uit de Achterhoek kunnen meedoen aan een actie voor de aanplant van Rossel Collectierassen. Dit zijn bijzondere fruitbomen genoemd naar de bekende pomoloog ofwel fruitdeskundige Hennie Rossel uit Vorden.

Het maximum aantal deelnemers is bereikt. U kunt zich aanmelden voor de reservelijst. Eind januari hoort u of u kunt deelnemen. Onze adviseur neemt daarover contact met u op.

Vergeten fruitrassen

Hennie Rossel Foto: www.stanbouman.com

Rossel Collectierassen zijn vergeten fruitrassen die in Achterhoekse boomgaarden door Hennie zijn teruggevonden en door lokale kwekers opnieuw zijn gekweekt. Het is bijzonder dat deze oude streekrassen voor particulieren na lange tijd weer beschikbaar zijn. Meedoen kan als u minimaal tien fruitbomen wilt planten of als u een bestaande Rossel Collectieboomgaard wilt aanvullen met enkele bomen. Hennie Rossel en de kweker bekijken per deelnemer welk assortiment het beste past op uw locatie.  Bekijk hier de flyer van Rossel_collectierassen.

Achterhoeks erfgoed

Met de aanplant van deze Rossel Collectierassen zorgt u niet alleen voor meer biodiversiteit op het erf maar draagt u actief bij aan het behoud van dit echt Achterhoeks erfgoed.
Liefhebbers melden zich aan via onderstaand aanmeldformulier. Het toewijzen van deze specifieke en zeer zeldzame rassen aan een aanplantlocatie wordt door Hennie Rossel gedaan. U kunt in het aanmeldformulier aangeven welke soort fruitbomen u wilt. U kunt daarbij uw voorkeur aangeven voor het aantal bomen en of het een handappel, moesappel, handpeer of stoofpeer mag zijn. Op basis daarvan worden de rassen aan u toegewezen. Het gaat om hele bijzondere fruitsoorten, die lekker en goed te gebruiken zijn.
U wordt dan onderdeel van het netwerk van Achterhoekse Rosselboomgaardeigenaren (in oprichting) dat bestaat uit vrijwillige determineerders, kwekers, sap-persers, snoeivrijwilligers en andere Rosselboomgaardeigenaren.
U ontvangt de bomen deze winter al tijdens een uitdeeldag op vrijdag 4 maart 2022 op het erf van Kenniscentrum Nelles in Silvolde.

Voorwaarden en werkwijze

 1.  SLG geeft uw contactgegevens door aan fruitdeskundige Hennie Rossel en de kweker Bert Jansen Manenschijn voor beoordeling van uw locatie en fruitrassenkeuze.
 2.  Uw locatie is ook een studieobject. Het kan zijn dat er (beperkt) gevraagd wordt om toestemming voor bezoek door Hennie Rossel om de bomen en het fruit te komen bekijken.
 3.  Uw eigen wensen voor de rassen kunt u aangeven op het niveau van gebruik (hand, moes, stoof) niet qua specifieke ras.
 4.  Met deelname aan deze actie zegt u toe om deze bijzondere bomen op een juiste manier te (laten) onderhouden. Dit betreft:
  a. Regelmatig snoeien
  b. Water geven bij te verwachten droogte
  c. Bescherming tegen vraat door vee en fauna
 5.  U plant de bomen aan conform de tips en aanwijzingen van Hennie Rossel.
 6.  U vult na het inplanten een formulier in waarin we de inzet van bewoners en deelnemers van de Rossel Collectierassen in het project ‘Achterhoek: Ark voor Hoogstamfruit’ bijhouden. U kunt aangeven hoeveel uur inzet u heeft geleverd voor de realisatie van uw boomgaard. Het gaat dan om de voorbereiding en en de aanplant.
 7. U maakt een schets(je) van het uiteindelijke resultaat van uw aanplant en levert die aan SLG en Hennie Rossel waarbij is aangegeven de locatie van de soorten inclusief de entcode welke hoort bij uw boom. U geeft eventuele wijzigingen van deze aanplant altijd door aan Hennie en aan SLG.
 8. Deelname betekent dat u akkoord gaat met deze voorwaarden en werkwijze behorende bij de Rossel Collectierassen.

Kosten

Dankzij een financiële bijdrage van de Nationale Postcode Loterij en een bijdrage vanuit het programma LEADER Achterhoek kost een Rossel Collectieras (hoogstam maat 8-10 cm) € 25,- per stuk inclusief een boomband en boompaal (normaal € 47,50 euro). Voor deze aanplantperiode (tot maart 2022) hebben we een beperkt aantal bomen en financiering beschikbaar. Dus op = op. Na uw aanmelding zal adviseur Femke Wolthaus met u in contact treden over de verdere stappen.

Leuke interviews met Hennie

Hennie Rossel speurt naar vergeten fruitboomrassen | NPO Radio 5 4 jan 2022
Bedreigde appelsoorten verzamelen | NPO Radio 1 7 jan 2022
Hennie weet alles van bijzondere peren, appels en andere fruitrassen – Omroep Gelderland (gld.nl) 3 jan 2022
Hennies vergeten fruitrassen uit grootmoeders tijd moeten terugkeren op erven in de Achterhoek | Bronckhorst | gelderlander.nl 3 jan 2022

Ark voor Hoogstamfruit

Deze actie is onderdeel van het project Achterhoek: Ark voor Hoogstamfruit van Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Kenniscentrum Nelles. Lees hier voor meer informatie.
Achterhoek: Ark voor Hoogstamfruit wordt mogelijk gemaakt door LEADER Achterhoek, Europa, de Nationale Postcode Loterij en de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk.

Ook interessant

Help de akkervogels in de Bommelerwaard met een patrijzenhaag!

Word ook een patrijzenteller en meld je aan voor de online cursus

hoogstamfruit

Doe deze winter mee aan beplantingsactie in Neder-Betuwe

Campagne Bomen voor Koeien 2022

Helmen, vogelbosjes en andere beplantingsacties in Landschapsnieuws

Uitdeeldag van succesvolle actie vogelbosjes op de Veluwe

aanplant

Inwoners Terbroek planten streekeigen bomen en struiken voor een mooier buitengebied

Actie Vogelbosjes: ook in regio Achterhoek en Rivierengebied