Wilt u uw grond landschappelijk inrichten met elementen zoals bosjes, hagen, fruitbomen of laanbomen? Dan is deze actie die wij samen met de gemeente Brummen organiseren mogelijk interessant voor u.
Deelnemen is helaas niet meer mogelijk.
‘Grote’ wensen voor uw terrein?
We bieden bewoners met veel eigen terrein de mogelijkheid hun gronden landschappelijk in te richten zodat dieren, vogels en planten er hun leef- en voedselgebied van kunnen maken en u kunt genieten van al het extra leven om u heen.
We bieden een werkwijze waarbij u zelf kunt aangeven welke wensen u heeft. Met subsidie, zowel op het plantmateriaal als op de uitvoering van het plan!
Wij maken aan de hand van uw wensen in overleg met u een inrichtingsplan, inclusief soortenlijst.
Voor de aankoop van het plantmateriaal en de daadwerkelijke aanleg van de landschapselementen krijgt u subsidie.
De uitvoering wordt gedaan door een lokale uitvoerder. Dat kan een hovenier zijn, een Agrarische Natuurvereniging of een groenaannemer.
Voorwaarden voor deelname
De belangrijkste voorwaarde is dat uw terrein groot genoeg is. De inrichting van een tuin of een erf komt niet in aanmerking voor deze actie. Voor de inrichting van uw erf kunt u deelnemen aan een van de erfbeplantingsprojecten Levend Landschap. Zie https://www.landschapsbeheergelderland.nl/gemeente-brummen/
U kunt dan wel het formulier hieronder invullen (alleen uw contactgegevens en een vinkje zetten bij ‘ik heb interesse in deelname aan een erfbeplantingsproject’) zodat we u kunnen informeren over de start van de erfbeplantingsprojecten in de gemeente Brummen.
Hieronder en in het aanmeldformulier staat per element aangegeven hoeveel ruimte er voor nodig is en of er nog andere voorwaarden zijn.
- Bosje/boselementen/vogelbosje
Oppervlakte minimaal 1.000 m2 en maximaal 5.000 m2. Lees meer over het vogelbosje en geriefhoutbosje
Klik hier voor een lijst met veel voorkomende soorten in dit landschapselement. - Vrij uitgroeiende haag
Oppervlakte (lengte) minimaal 50 meter. Lees meer over de struweelhaag
Klik hier voor een lijst met veel voorkomende soorten in dit landschapselement.
Let op: het aanvragen van een vrij uitgroeiende haag kan alleen in gebieden die BUITEN het Gelders Natuur Netwerk vallen. Bekijk de kaart om te kijken of uw terrein hier buiten valt
Tip: Rechts boven staat het icoontje van de legenda. Als u uitzoomt vanuit uw adres dan ziet u het Gelders Natuur Netwerk. Lees meer over het Gelders Natuur Netwerk. - Houtsingel
Oppervlakte minimaal 1000 vierkante meter. Lees meer over de houtsingel
Klik hier voor een lijst met veel voorkomende soorten in dit landschapselement.
- Laanbomen, knotbomen en elzensingels
Minimaal 20 stuks (hou rekening met een plantafstand van 6-8 meter).
Wanneer u een ‘gat’ in een bestaande laan of singel wilt dichten met jonge aanplant, dan kunnen het er minder dan 20 zijn. Voorwaarde is dan dat het totale element uit minstens 20 bomen bestaat. Lees meer over de elzensingel of knotbomen - Hoogstamfruitbomen
Minimaal 15 en maximaal 50 stuks (hou rekening met een plantafstand van minstens 8 meter tussen de bomen). Lees meer over de hoogstamboomgaard
Klik hier voor een lijst met veel voorkomende soorten in dit landschapselement.
- Poel
Minimale oppervlakte is 300 m2. Lees meer over de poel
Een poel kan alleen op een lage en natte plek in het landschap worden aangelegd. Dit is vaak grondwatertrap III.
Voor de aanleg van een poel is een uitgewerkt plan nodig. Mocht u dat nog niet hebben, dan is het noodzakelijk dat wij deze maken. Hier zijn kosten aan verbonden. Wanneer u in het formulier aangeeft een poel te willen, zullen we eerst contact met u opnemen om de eventuele extra kosten te bespreken.
Bekijk de kaart met grondwatertrappen.
Tip: Rechts boven staat het icoontje van de legenda.Bij de realisatie van poelen werken we intensief samen met de Poelenwerkgroep Brummen.
Achtergrondinformatie landschap en elementen
Bij het aangeven van uw wensen kunt u zich oriënteren op het landschapstype waarin u woont. We hebben hiervoor een speciale kaart gemaakt.