Prijsvraag Groen en Doen

GroenendoenMet deze actie onderstreept staatssecretaris Dijksma haar voornemen om natuur een plek te geven midden in de samenleving: een kernpunt van de natuurvisie die ze begin 2014 uitbrengt.

Groen en Doen laat zien hoe leuk het is om samen te werken aan groen en stimuleert vrijwilligerswerk op het gebied van natuur- en landschapsbeheer. Op www.groenendoen.nu delen deelnemers hun ervaringen en activiteiten. De blogs, foto’s en kaart maken duidelijk hoeveel vrijwilligers zich actief inzetten en op welke manieren zij in Nederland werken aan het behoud en de ontwikkeling van natuur en landschap. De opgedane kennis wordt ingezet ten behoeve van natuur- en landschapsbeheer en gedeeld op de site.
Na een succesvol eerste jaar stimuleert Groen en Doen ook in 2013 vrijwilligerswerk in het groen.

Prijsvraag
Vrijwilligers of vrijwilligersorganisaties kunnen vanaf 15 augustus tot en met 29 september projecten aanmelden en stemmen werven voor de Groen en Doen prijsvraag: www.groenendoen.nu. De 8 projecten met de meeste stemmen worden beoordeeld door een deskundige jury. Zij maken kans op prijzen van €25.000,- en €5.000,-.
In 2012 werd Groen en Doen aangenaam verrast door het hoge niveau van de inzendingen. Uiteindelijk gingen het Groningse Tuin in de Stad en de Federatie Broekpolder Vlaardingen naar huis met de hoofdprijzen.

Vouchers voor opleidingsactiviteiten
Van 1 oktober tot en met 15 november mogen vrijwilligers(organisaties) vouchers aanvragen voor opleidingsactiviteiten op het gebied van natuur- en landschapsbeheer. Dit jaar reikt Groen en Doen 750 vouchers uit t.w.v. €1.000,-. Opleidingsactiviteiten kunnen uiteenlopen van cursussen oeverplanten determineren en weidevogels herkennen tot opleidingen heggenvlechten.

Natuurorganisaties
Landschapsbeheer Nederland, Staatsbosbeheer, IVN, Natuurmonumenten, De12Landschappen en de VOFF zetten jaarlijks zo’n 70.000 vrijwilligers in. Vanuit Groen en Doen ontvangen zij een budget van 1 miljoen euro om te investeren in de kennis en kunde van deze mensen. Stichting Landschapsbeheer Gelderland zet de middelen in voor het organiseren van de basiscursus en bijeenkomst voor coördinatoren van aangesloten landschapsbeheergroepen.

Groen en Doen is opgezet door het ministerie van EZ en wordt uitgevoerd in samenwerking met GreenWish.