Project Poelen.nu zet poelen op de kaart

Een poel aanleggen is één ding, een poel onderhouden is een tweede. Nogal wat poelen in onze provincie zijn aan het dichtgroeien en verlanden. Daarmee verdwijnt veel geschikt leefgebied voor amfibieën, reptielen, libellen en veel soorten waterbeestjes. Poelen.nu zet poelen op de kaart.

Onderhoudstoestand van poelen

De website Poelen.nu is door RAVON ontwikkeld en al sinds 2016 in de lucht. Inmiddels staan er al meer dan 15.000 poelen op de kaart weergegeven, vooral in Brabant en Gelderland. In 2021 zijn we voor de provincie Gelderland in drie pilot-gemeenten – Apeldoorn, Berkelland en Heumen – gestart met het opleiden van vrijwilligers om de onderhoudstoestand van een poel te kunnen beoordelen. Zo wordt duidelijk waar beheer noodzakelijk is om de poel (weer) te laten functioneren. De vrijwilligers geven elke poel een beoordeling op Poelen.nu. Vrijwilliger Marko Bijsterbosch en coördinator van de werkgroep Apeldoorn vertelt waarom hij meedoet: “De dieren hebben geen stem, ik wil ze in dit project graag een stem geven”.

poelen.nuUitsnede uit de kaart voor Apeldoorn van Poelen.nu met nog te beoordelen poelen (grijs), goed onderhouden poelen (groen) en poelen die onderhoud behoeven (rood).

Aanpak van poelen

RAVON en SLG adviseren de pilot-gemeenten vervolgens welke poelen als eerste zouden moeten worden aangepakt en waar mogelijk financiering is voor onderhoud. Het ziet ernaar uit dat er uit de Poelen.nu-werkgroep ook vrijwilligers komen, die particulieren straks willen gaan helpen met het onderhoud. SLG heeft hiervoor speciaal gereedschap te leen zoals krooshekkels, baggernetten, waadpakken, zeisen en rietmaaiers. Bekijk het speciale infoblad gereedschap onderhoud poelen.

Ook interessant

Help vogels en plant een vogelbosje met bessen

Open dag bij Bosbrigade Nunspeet op 30 oktober

Biodiversiteitsplan voor bewoners in het buitengebied van Doetinchem

Gerrit Zeldenrust uit Haaften uitgeroepen tot Gelderse boerenlandvogelvrijwilliger 2021

Ben jij onze vrijwillige Gelderland coördinator voor de campagne Meer Bomen Nu?

Informatiedag over ecologisch beheer in Nijkerk op 23 oktober

Landschapsknokker 2021 naar Albert Smit

veldleeuwerik

Infoavond oprichting Akkervogelwerkgroep Bommelerwaard op 7 oktober