Project Poelen.nu zet poelen op de kaart

Een poel aanleggen is één ding, een poel onderhouden is een tweede. Nogal wat poelen in onze provincie zijn aan het dichtgroeien en verlanden. Daarmee verdwijnt veel geschikt leefgebied voor amfibieën, reptielen, libellen en veel soorten waterbeestjes. Poelen.nu zet poelen op de kaart.

Onderhoudstoestand van poelen

De website Poelen.nu is door RAVON ontwikkeld en al sinds 2016 in de lucht. Inmiddels staan er al meer dan 15.000 poelen op de kaart weergegeven, vooral in Brabant en Gelderland. In 2021 zijn we voor de provincie Gelderland in drie pilot-gemeenten – Apeldoorn, Berkelland en Heumen – gestart met het opleiden van vrijwilligers om de onderhoudstoestand van een poel te kunnen beoordelen. Zo wordt duidelijk waar beheer noodzakelijk is om de poel (weer) te laten functioneren. De vrijwilligers geven elke poel een beoordeling op Poelen.nu. Vrijwilliger Marko Bijsterbosch en coördinator van de werkgroep Apeldoorn vertelt waarom hij meedoet: “De dieren hebben geen stem, ik wil ze in dit project graag een stem geven”.

poelen.nuUitsnede uit de kaart voor Apeldoorn van Poelen.nu met nog te beoordelen poelen (grijs), goed onderhouden poelen (groen) en poelen die onderhoud behoeven (rood).

Aanpak van poelen

RAVON en SLG adviseren de pilot-gemeenten vervolgens welke poelen als eerste zouden moeten worden aangepakt en waar mogelijk financiering is voor onderhoud. Het ziet ernaar uit dat er uit de Poelen.nu-werkgroep ook vrijwilligers komen, die particulieren straks willen gaan helpen met het onderhoud. SLG heeft hiervoor speciaal gereedschap te leen zoals krooshekkels, baggernetten, waadpakken, zeisen en rietmaaiers. Bekijk het speciale infoblad gereedschap onderhoud poelen.

Ook interessant

Doe ook mee met beplantingsproject Kootwijkerbroek in het Groen

Informatieavond Zwerfafvalbrigade Buren

Bewoners Heerde gaan biodiversiteit versterken

Inspiratiedag voor buitenlui over biodiversiteit in Sinderen

Informatieavond biodiversiteit gemeente Buren

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Vrijwilligers gezocht voor het behoud van hoogstamboomgaarden Hattem

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel