Pelserpad in Ermelo

Coördinator Ineke Jonker van Klompenpadwerkgroep Pelserpad in Ermelo vertelt hoe ze door geven en nemen anderen betrekt bij het Klompenpad:
“Het Pelserpad ligt in een cultuurhistorisch interessant gebied: een stukje slagenlandschap met veel boerderijen dat bescherming nodig heeft. Een eerste stap acht jaar geleden was het pad goed leren kennen. Staan alle palen goed, zijn er onduidelijkheden en waar is veel onderhoud nodig?
Elke maand loopt iemand van de groep het pad na, houdt bordjes schoon en ruimt afval op. Via een WhatsApp groep geven de vrijwilligers door waar er een bordje ontbreekt of iets moet gebeuren. Zo blijft iedereen op de hoogte en betrokken.”
Voor het grotere snoeiwerk langs het pad heeft Ineke contact met de landschapswerkgroep KNNV Noordwest Veluwe. Samen met deze groep en Natuur- en MilieuPlatform Ermelo is Ineke namens de Klompenpadwerkgroep gestart met de ontwikkeling van Natuurtuin De Zandkamp (zie foto, Ineke rechtsboven). Samen vormen ze deze plek langs het Pelserpad om tot een educatieve parel in het landschap. Ze zijn nog op zoek naar subsidie om het plan verder tot uitvoer te brengen.
Ineke heeft goed contact met de grondeigenaren van het Pelserpad. Ze neemt de bewoners serieus en weet door kleine aanpassingen negatieve geluiden om te buigen. “De Klompenpaden zijn niet alleen voor mensen van buitenaf, ook voor lokale bewoners is het fijn dat er paadjes langs weilanden zijn, zodat ze een ommetje kunnen maken. Dankzij veel tijd, aandacht en liefde is dit allemaal mogelijk.”

In 2019 werd Ineke Jonker uitgeroepen tot Landschapsknokker van het jaar.

Doet u  mee?

Kijk hier voor onze lopende projecten rondom Klompenpaden! 

Wilt u in uw omgeving ook een Klompenpad ontwikkelen of onderhouden, bekijk dan de speciale brochure Klompenpaden of neem contact met ons op.

Kijk ook eens op: