Patrijzentellers gezocht!

Boerenlandvogels hebben het moeilijk. De patrijs is daar een voorbeeld van. Deze prachtige akkervogel zien we steeds minder op de akkers. Gelukkig zijn er allerlei initiatieven om patrijzen te helpen, bijvoorbeeld door het aanleggen van kruidenrijke akkerranden. Zo bieden grondeigenaren deze vogels broedgelegenheid, dekking en voedsel. Nu is de vraag, hoe patrijzen daarvan profiteren. Daarom gaan we dit voorjaar de patrijs in het veld monitoren ofwel tellen. Jouw hulp is nodig. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseert samen met de agrarische collectieven in vijf gebieden een cursus voor vrijwilligers om te leren patrijzen te tellen. Doe mee en word een patrijzenteller!

 Wegens grote belangstelling zijn alle cursussen vol. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.

Cursus patrijzen tellen in vijf Gelderse regio’s

De cursus bestaat uit een theorieavond en een praktijkochtend in het veld. Je leert gestructureerd tellen en de patrijzenstand vastleggen. Met de resultaten kunnen we de patrijs nog beter beschermen. Cursusleider is Frank Majoor van Sovon.

 • Cursus in Eibergen (regio Berkelland)
  De theorieavond is op maandag 5 februari 2018. Tijd: 20.00 tot 22.00 uur. Locatie gewijzigd! Landhotel Restaurant De Greune Weide, Lutterweg 1, 7152 CC Eibergen. De praktijkochtend is op vrijdag 2 maart van 9.00 tot 12.00 uur.
 • Cursus in Groesbeek (regio Groesbeek en Ooijpolder)
  De theorieavond is op woensdag 14 februari 2018. Tijd: 20.00 tot 22.00 uur. Locatie: Dorpshuis de Slenk, Reestraat 2, 6562LK, De Horst, Groesbeek. De praktijkochtend is op vrijdag 9 maart. Tijd: 9.00 tot 12.00 uur.
 • Cursus in Batenburg (regio Land van Maas en Waal en Overbetuwe)
  De theorieavond is op donderdag 15 februari 2018.  Tijd: 20.00 tot 22.00 uur. Locatie: Vakantieboerderij ’t Kuyperke Liendensedijk 5 6634 KJ Batenburg. De praktijkochtend is op zaterdag 10 maart. Tijd: 9.00 tot 12.00 uur.
 • Cursus in Vorden (regio Graafschap)
  De theorieavond is op maandag 19 februari 2018. Tijd: 20.00 tot 22.00 uur. Let op: gewijzigde locatie: De Herberg Vorden, Dorpsstraat 10-A, 7251 BB Vorden. De praktijk (in 2 groepen) is op vrijdagmiddag 2 maart van 14.00 tot 17.00 uur of zaterdagochtend 3 maart van 9.00 tot 12.00 uur.
 • Cursus in Sinderen (regio Achterhoek)
  De theorieavond is op dinsdag 20 februari 2018. Tijd: 20.00 tot 22.00 uur. Let op: gewijzigde locatie: Koffieboerderij “Groot Nibbelink”
  Nibbelinklaan 12, 7065 AH Sinderen. De praktijkochtend is op zaterdag 3 maart. Tijd: 9.00 tot 12.00 uur.

Kan iedereen meedoen? Ja. Wat we van je vragen is deelname aan de theorie-avond en de praktijkochtend. Daarna doe je drie telrondes in het voorjaar. In het najaar ben je aanwezig bij de evaluatie-avond, waarbij we de resultaten presenteren.

Wat krijgt je ervoor? Je helpt de patrijs beschermen door ze te tellen. Je krijgt inzicht in de resultaten en wordt betrokken bij het agrarisch natuurbeheer. Je vogelkennis wordt bijgespijkerd. Je wordt gefaciliteerd met hulpmiddelen zoals speakers en verrekijkers/telescopen. Plezier door samen met anderen tellingen te doen. En natuurlijk is het gezond. Je loopt of fietst lekker buiten in het veld.

Gelders Actieplan Akker- en Weidevogels
De agrarische collectieven/agrarische natuurverenigingen hebben zich naar aanleiding van het Gelderse Actieplan Akker- en Weidevogels ingezet voor de patrijs. Ze hebben hun best gedaan om op diverse locaties in Gelderland beheerovereenkomsten af te sluiten voor het aanleggen en beheren van akkerfaunaranden. Dit voorjaar worden op diverse plekken in Gelderland randen ingezaaid voor de patrijs, ook in de gemeente Berkelland. Om het effect voor de patrijzen te meten worden telcursussen georganiseerd voor vrijwilligers in vijf regio’s: in Eibergen (regio Berkelland), in Sinderen (regio Achterhoek), in Vorden (regio Graafschap), in Groesbeek (regio Groesbeek en de Ooijpolder) en in Batenburg (regio Land van Maas en Waal en Overbetuwe).

Lees over onze Sponsoractie: Eén kilometer patrijzenhaag deze winter!

 

Ook interessant

Doe ook mee met beplantingsproject Kootwijkerbroek in het Groen

Informatieavond Zwerfafvalbrigade Buren

Bewoners Heerde gaan biodiversiteit versterken

Inspiratiedag voor buitenlui over biodiversiteit in Sinderen

Informatieavond biodiversiteit gemeente Buren

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Vrijwilligers gezocht voor het behoud van hoogstamboomgaarden Hattem

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel