Paradijs voor de patrijs op tv bij Vroege Vogels

Het succesvolle project Paradijs voor de patrijs heeft landelijke bekendheid en is daarom ook te zien op televisie bij Vroege Vogels, in een speciale aflevering over het Montferland. Bewoners en trekkers van dit project André Hendriksen en Theo Kaal nemen presentator Menno Bentveld en de cameraploeg mee het veld in en vertellen over hun bijzondere project. Ben je benieuwd of Menno Bentveld daadwerkelijk patrijzen heeft gezien? Bekijk dan de uitzending van Vroege Vogels op NPO2-BNN/VARA.

Boerenlandvogels hebben het moeilijk. De patrijs is daar een voorbeeld van. Deze prachtige akkervogel zien we steeds minder. Maar we kunnen patrijzen helpen. Rondom Montferland is het project ‘Paradijs voor de patrijs’ gestart. Door het inzaaien van kruidenrijke akkerranden worden patrijzen broedgelegenheid, voedsel en dekking geboden. Bovendien ziet het er met de bloemen en kruiden mooi uit voor de wandelaar en fietser. André Hendriksen en Theo Kaal zijn lokale bewoners en trekkers van dit project: “Er is dit jaar 20 hectare (38 voetbalvelden!) vogelakkers en akkerranden voor de patrijs ingezaaid, die zorgen voor dekking, nestgelegenheid en voedsel voor de patrijs”.

“Grootste patrijzenproject van Gelderland”

Naast prachtige opnames van het Montferland en de bijzondere natuur in dit gebied krijgt het project ‘Paradijs voor de patrijs’ speciale aandacht in de tv-uitzending van Vroege Vogels. André en Theo nemen presentator Menno Bentveld en de cameraploeg mee het veld in en vertellen over hun bijzondere project. André: “Het is het grootste patrijzenproject van Gelderland waarbij tien partijen zich geconformeerd hebben aan een project met een looptijd van minimaal vijf jaar”. Het eerste jaar is gestart met de aanleg van 12 hectare akkerranden en voedselakkers, na 1 jaar is dit al bijna verdubbeld tot 20 hectare. De vrijwilligers van de patrijzenwerkgroep Montferland verrichten patrijzentellingen om de stand van de patrijzen te kunnen volgen. Theo: “De doelstelling is en blijft dat we de komende drie jaar meer patrijzen en andere akkervogels om ons mooie Montferlands Massief mogen begroeten”.

Paradijs voor de patrijs

‘Paradijs voor de patrijs’ wil het leefgebied van akkervogels verbeteren, en in het bijzonder die van de patrijs. Door het inzaaien van kruidenrijke akkerranden bieden we broedgelegenheid, dekking en voedsel niet alleen voor de patrijs maar ook voor andere akkervogels zoals de gele kwikstaart, geelgors, kneu en veldleeuwerik. Het zaadmengsel is speciaal gericht op akkervogels en bestaat uit zomergranen (haver, zomertarwe, zomergerst) aangevuld met cultuurgewassen als boekweit, zomerkoolzaad, luzerne, zonnebloem, groot kaasjeskruid en korenbloem. Vooral deze bloeiende cultuurgewassen trekken insecten aan die voor veel akkervogels een belangrijke voedselbron zijn om hun jongen mee groot te brengen. Verder vormt het zaad een welkome bron van voedsel in het najaar en winter voor groepen akker- en zangvogels die doortrekken of overwinteren.

Paradijs voor de patrijs wordt uitgevoerd door Stichting Landschapsbeheer Gelderland in samenwerking met vrijwilligers, de gemeente Montferland, VAL Oude IJssel, WBE Bevermeer, IVN Oude IJsselstreek, SOVON, Natuurmonumenten en Stichting Huis Bergh. Het patrijzenproject wordt mede mogelijk wordt gemaakt door bijdragen van het Baron en Baronesse Van Hemert tot Dingshof-Coldeweij Fonds van SBNL, het coöperatiefonds van de Rabobank Graafschap Zuid en de gemeente Montferland.

Lees ook:

https://www.landschapsbeheergelderland.nl/fietsen-paradijs-patrijs/

Ook interessant

Doe ook mee met beplantingsproject Kootwijkerbroek in het Groen

Bewoners Heerde gaan biodiversiteit versterken

Inspiratiedag voor buitenlui over biodiversiteit in Sinderen

Informatieavond biodiversiteit gemeente Buren

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel

Informatieavond subsidie landschap en biodiversiteit in Heumen

Ambassadeurs voor biodiversiteit gezocht!