Oral history, verhalen over religieus erfgoed in het landschap vastgelegd

Oral history100-0024_img_kopie
Stichting Landschapsbeheer Gelderland heeft een succesvol Oral History project afgerond in Gelderland. Het onderwerp is religieus erfgoed in het landschap. Oral History ofwel mondelinge geschiedenis is een manier om de levende geschiedenis vast te leggen door middel van interviews. Zo’n 30 vrijwilligers hebben een speciale cursus gevolgd om interviews bij mensen af te nemen. Hieruit zijn mooie en interessante verhalen voortgekomen, allemaal belevenissen uit eigen ervaring. Lees hieronder twee verhalen.

Lourdesgrot
Geïnterviewde: Joop H.
Onderwerp: kruiskapel en processie
Interviewer: Margreet Grundemann

In de huiskamer van zijn aanleunwoning vertelt Joop H. over de parochie van Vierakker, een klein dorpje ten zuiden van Zutphen, dat één van de mooist bewaarde kerken van Nederland herbergt. Als misdienaar heeft hij in 1936 nog meegelopen bij de begrafenis van minister-president Ruijs de Beerenbrouck, die getrouwd was met de Jonkvrouwe Van der Heijden van het landgoed Suideras dat tegenover de dorpskerk ligt. Ook liep hij mee in diverse processies die op kerkelijke feestdagen werden gehouden en hij vertelt van:

lourdesgrot_mariakapel“Die grot werd dan aangedaan als rustpunt bij een processie, een Mariaprocessie, of op Sacramentsdag. En er was ook een rustaltaar bij de serre van de pastorie en op het kerkhof nog een. Dan werd er effen gebeden en gezongen, het koor dat zong wat enne ja…. de pastoor die bad wat voor.
Ik was misdienaar, mocht van die lampions dragen. We waren met een stuk of acht.
Het waren best grote processies en de meeste katholieken deden daaraan mee.
Ja er stonden er ook wel veel langs de kant hoor. En daar waren ook veel protestanten bij.
Vroeger, pas later is dat veranderd, toen mochten de katholieken over de straat heen naar het Suideras.
Verder lezen? Klik hier.

Onze Lieve Vrouw van de Bloeiende Betuwe
Geïnterviewde: De heer Gijs B.
Onderwerp: Kapel van Onze Lieve Vrouw van de Bloeiende Betuwe (Onze Lieve Vrouw van de Heuvel) in Bemmel
Interviewer: Els Rensink

In het landschap tussen Bemmel en Huissen staat op een heuvel een Mariakapel. Vooral veel fietsers stappen af om even een kaarsje te branden of uit te rusten aan de picknicktafel die er staat. Het is hier niet altijd zo rustig geweest. Tot in de jaren 60 wordt elk jaar op moederdag een processie gehouden. Dhr B. liep als jongentje van 10, 11 jaar mee als misdienaar.

kapel_van_onze_lieve_vrouw_van_de_bloeiende_betuwe1“De processie was in de meimaand, de Mariamaand en als het kon op moederdag. Mijn inbreng was dat ik als misdienaar voor de kerk meeliep, als hulp van de pastoor en kapelaans. De pastoor liep met de monstrans, een grote hostie die God vertegenwoordigde. Die zat in zo’n prachtige monstrans, daar zat een klein dekseltje op, daar kon die hostie in. De pastoor kreeg buiten zijn kazuifel nog een mantel of cape erbij want die mocht niet met zijn handen aan die monstrans. En dan had je een baldakijn, dat is eigenlijk een grote doek met vier heren eronder die met een stok de pastoor en kapelaan daarin beschermden. Die liepen daaronder. Een of twee misdienaars die liepen dan voor dat baldakijn achteruit met wierook en dat was toentertijd een van mijn taken om wierook naar voren te zwaaien. Als het een beetje winderig was ging het net verkeerd om en dan was ik meer bewierookt dan de hele groep die onder dat baldakijn liep! Verder lezen? Klik hier.

Kijk ook eens op: