Opening 100ste Gelderse Klompenpad in Alphen aan de Maas

Ondanks corona zijn vrijwilligers door gegaan met de ontwikkeling van nieuwe Klompenpaden. Op vrijdag 16 juli openen we het 100ste Gelderse Klompenpad: het Moas-Wetteringpad in Alphen aan de Maas. Extra bijzonder, aangezien de onderlinge afstemming hoofdzakelijk online plaatsvond. Wethouder Erik Peters en directeur-bestuurder Arjan Vriend van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) onthullen het startpaneel bij lunchroom atelier Bij van Alles ’n Bietje. De opening begint om 16.00 uur. Klompen aan, rugzak op en gaan!

100ste Gelderse Klompenpad

Het Moas-Wetteringpad is een rondwandeling van veertien kilometer door het afwisselende buitengebied van Alphen aan de Maas. De route start bij lunchroom atelier Bij van Alles ’n Bietje in het dorp Alphen en loopt onder meer door de fraaie uiterwaarden aan de Maas, langs de ontzandingsplassen en door boomgaarden. Bewoners leven hier eeuwenlang met het water: onderweg ziet de wandelaar oude Maasmeanders, watersnoodwoningen, een dijkmagazijn, de stuw en een waterkrachtcentrale met vistrappen.

Het nieuwe Klompenpad is onder begeleiding van SLG en met medewerking van enthousiaste vrijwilligers van dorpsplatform SLAG, twaalf particuliere grondeigenaren en de gemeente West Maas en Waal tot stand gekomen. Het nieuwe Klompenpad sluit aan op het Tremelepad. Het is het 134ste Klompenpad en het derde Klompenpad in deze gemeente naast het Tremelepad en het Lauwsepad. De wandelroute is mede gefinancierd door de Provincie Gelderland, de gemeente West Maas en Waal en de Nationale Postcode Loterij.

Klompenpadwerkgroep

Klompenpad Alphen
foto: Willy van Zon

Klompenpaden worden ontwikkeld door SLG en Landschap Erfgoed Utrecht in de provincies Gelderland en Utrecht. Samen met de streek worden historische paadjes in ere hersteld en boerenland opengesteld. Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landerijen, weilanden en natuurterreinen waar het Klompenpad doorheen loopt. Door het proces met de lokale gemeenschap op te pakken, wordt de leefbaarheid vergroot. Bovendien wordt de lokale economie versterkt door aan te sluiten bij initiatieven als landwinkels, horeca en campings. Doordat inwoners zo intensief betrokken zijn bij de realisatie van het pad is het niet moeilijk mensen te vinden die na realisatie van het pad regelmatig de route willen nalopen, schoonhouden en onderhouden. Deze vrijwilligers zijn aangesloten bij SLG en worden ondersteund met materialen zoals bewegwijzeringsbordjes en gereedschap.

Wie het ook leuk vindt om de route na te lopen, kan zich melden voor de werkgroep bij Saskia Glas.

Brochure en app

Het Moas-Wetteringpad is gemarkeerd met blauwe klompjes. De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden zijn onder andere verkrijgbaar bij Tingieterij ’t Oude Ambacht, Theetuin Onder de Groene Hemel, Camping De Schans en bij de VVV’s in de regio. Wandelaars van Klompenpaden zijn te gast op het opengestelde terrein van grondeigenaren, daarom geldt de regel dat honden verboden zijn in verband met verstoring van vee en wild. Dit is aangegeven op speciale welkomstborden bij de ingang van een terrein. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels.

Kijk voor meer informatie en een downloadbare folder op www.klompenpaden.nl of download de Klompenpaden App voor informatie en navigatie op de route. Volg ons op Facebook!

Ook interessant

Open dag bij Bosbrigade Nunspeet op 30 oktober

Gerrit Zeldenrust uit Haaften uitgeroepen tot Gelderse boerenlandvogelvrijwilliger 2021

Ben jij onze vrijwillige Gelderland coördinator voor de campagne Meer Bomen Nu?

Informatiedag over ecologisch beheer in Nijkerk op 23 oktober

Project Poelen.nu zet poelen op de kaart

Landschapsknokker 2021 naar Albert Smit

veldleeuwerik

Infoavond oprichting Akkervogelwerkgroep Bommelerwaard op 7 oktober

Maaien met de zeis_ David van Haren

Webinar insect-vriendelijk maaibeheer en praktijkdag maaien met de zeis in Nijkerk