Open dag bij Bosbrigade Nunspeet op 30 oktober

Zaterdag 30 oktober organiseert de Bosbrigade Nunspeet een open dag voor belangstellenden in landschappelijk erfgoed. De Bosbrigade is twee jaar geleden opgericht om het erfgoed in de Nunspeetse bossen op te sporen en te behouden. Denk aan oude hakhoutstoven en oude walpatronen. Vrijwilligers uit de omgeving van Nunspeet hebben vorig jaar onder begeleiding van Probos en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) het erfgoed in het Zuiderbos geïnventariseerd. Op zaterdag 30 oktober wordt een toelichting gegeven op de resultaten en het onderhoudsplan. We gaan vervolgens een aantal van deze oude elementen bekijken in het bos. Ook kun je ‘s middags mee helpen om een oude boswal weer zichtbaar te maken. De open dag vindt plaats van 10.00 tot 15.00 uur. We komen om 10.00 uur op de fiets bijeen bij het Aortjes Huis, Klarenweg 150 te Hulshorst. Een eenvoudige lunch wordt ter plaatse verzorgd. Aanmelden via onderstaand aanmeldformulier.

Nieuwe vrijwilligers welkom

De gemeente Nunspeet, Stichting Probos en SLG hebben twee jaar geleden bewoners betrokken bij het landschappelijk erfgoed in de bossen rond Nunspeet. Vrijwilligers uit Nunspeet en omgeving hebben een cursus gevolgd voor het herkennen en inventariseren van erfgoed in bossen. De Bosbrigade Nunspeet moet het bijzondere erfgoed in de bossen behouden voor de toekomst. Nieuwe vrijwilligers zijn welkom en kunnen zich aansluiten bij de Bosbrigade. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Martijn Grievink.

Bijzonder erfgoed in Nunspeetse bossen

Bij erfgoed denken we vaak aan monumentale gebouwen. Minder bekend is dat bossen veel erfgoed herbergen. Projectleider Martijn Grievink van SLG vertelt: “In de bossen rond Nunspeet ligt uniek erfgoed verscholen. Denk hierbij aan oude walpatronen, grafheuvels en oude hakhoutstoven. Sommige van deze elementen zijn zeldzaam, streekeigen en komen alleen voor in bossen. We zijn samen met bewoners in de bossen op zoek gegaan naar bekende én onbekende elementen, van de gebaande paden en dwars door de bossen. We hebben de elementen vast gelegd en beschreven en hoe we het gaan beheren. Met als doel om dit bijzondere erfgoed op lange termijn samen met bewoners te behouden”.

De Bosbrigade Nunspeet is een project van de gemeente Nunspeet, Probos en SLG.

 

 

Ook interessant

Informatieavond Zwerfafvalbrigade Buren

Vrijwilligers gezocht voor het behoud van hoogstamboomgaarden Hattem

Laorns Enkenpad: eerste Klompenpad in wandelgemeente Lochem

Doe inspiratie op voor het voorjaar in Landschapsnieuws!

Feestelijke opening van Klompenpad Kids in Nijbroek

Informatieavond over patrijzen, boerenlandvogels en vrijwilligerswerk

Vrijwilliger Jack van Dongen vindt opnieuw eerste kievitsei in Gelderland

Vondst eerste kievitsei is de start van het weidevogelseizoen 2022