Ook patrijzentellers gezocht in de regio Maas en Waal

Boerenlandvogels hebben het moeilijk. De patrijs is daar een voorbeeld van. Deze prachtige akkervogel zien we steeds minder op de akkers. Gelukkig zijn er allerlei initiatieven om patrijzen te helpen, bijvoorbeeld door het aanleggen van kruidenrijke akkerranden. Zo bieden grondeigenaren deze vogels broedgelegenheid, dekking en voedsel. Nu is de vraag, hoe patrijzen daarvan profiteren. Daarom gaan we dit voorjaar de patrijs in het veld monitoren ofwel tellen. Jouw hulp is nodig. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseert samen met het agrarisch collectief Rivierenland op woensdag 12 februari een cursus voor vrijwilligers om te leren patrijzen te tellen. Dus doe mee en word een patrijzenteller! De cursus is gestart, aanmelden is helaas niet meer mogelijk.

Cursus patrijzen tellen

De cursus bestaat uit een theorieavond en een praktijkochtend in het veld. Je leert gestructureerd tellen en de patrijzenstand vastleggen. Met de resultaten kunnen we de patrijs nog beter beschermen. Cursusleider is Frank Majoor van Sovon. De theorieavond is op woensdag 12 februari 2020. Tijd: 20.00 tot 21.30 uur. Locatie: De Dalenshof, Dalenstraat 1, 6658 KS Beneden-Leeuwen. De praktijk is op zaterdagochtend 22 februari van 9.00 tot 12.00 uur.

Kan iedereen meedoen?

Ja. Wat we van je vragen is deelname aan de theorie-avond en de praktijkochtend of -middag. Daarna doe je drie telrondes in het voorjaar. In het najaar ben je aanwezig bij de evaluatie-avond, waarbij we de resultaten presenteren. Je word ingedeeld in een gebied waar maatregelen voor de patrijs worden genomen en nog geen tellers actief zijn, waarbij rekening wordt gehouden met je woonplaats. De vacante gebieden liggen met name in het westelijk deel van het land van Maas en Waal. In andere delen van het rivierengebied kan je gekoppeld worden aan bestaande tellers.

Wat krijg je ervoor? Je helpt de patrijs beschermen door ze te tellen. Je krijgt inzicht in de resultaten en wordt betrokken bij het agrarisch natuurbeheer. Je vogelkennis wordt bijgespijkerd. Je wordt gefaciliteerd met hulpmiddelen zoals speakers. Het zorgt voor plezier, door samen met anderen tellingen te doen. En natuurlijk is het gezond. Je loopt of fietst lekker buiten in het veld.

Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb)

De agrarische collectieven/agrarische natuurverenigingen zetten zich middels het ANLb in voor de patrijs. Ze hebben op diverse locaties in Gelderland beheerovereenkomsten afgesloten voor het aanleggen en beheren van akkerfaunaranden. Elk voorjaar worden op diverse plekken in Gelderland randen ingezaaid voor de patrijs, ook in het rivierengebied. Om het effect voor de patrijzen te meten wordt deze telcursus georganiseerd.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Rosina Verweij, medewerker vrijwillige boerenlandvogelbescherming van Stichting Landschapsbeheer Gelderland, tel. 026-3537444.

Foto patrijs: Jan Stronks

 

Ook interessant

Waardering voor vrijwilligers in het landschap op Dag van de vrijwilliger

Luisterbankjes, helmenactie en informatieblad bijenhotel in Nieuwsmails voor vrijwilligers

Bewoners welkom op startavond Klompenpad Wilp

Samen voor de natuur: Jong en oud aan de slag tijdens de Natuurwerkdag

Bewoners welkom op online startavond Klompenpad Hall

Open dag bij Bosbrigade Nunspeet op 30 oktober

Gerrit Zeldenrust uit Haaften uitgeroepen tot Gelderse boerenlandvogelvrijwilliger 2021

Informatiedag over ecologisch beheer in Nijkerk op 23 oktober