Ook bewoners Emst en Vaassen planten bomen en struiken voor een mooier buitengebied

Bewoners uit het buitengebied van Emst en Vaassen planten binnenkort ruim 13.500 struiken en 350 bomen voor een mooier buitengebied. Zij doen mee aan het succesvolle beplantingsproject landschappelijke versterking Emst-Vaassen. Emster Belang en Stichting Landschapsbeheer Gelderland enthousiasmeerden diverse bewoners in de gemeente Epe om mee te doen.

Na een gezamenlijke informatieavond in juni 2019 hebben ruim 50 bewoners zich aangemeld en meegedaan. Zij gaan ruim 13.500 struiken zoals sleedoorn, meidoorn, hazelaar en Gelderse roos aanplanten en ook nog eens circa 350 knotbomen, laanbomen en hoogstamfruitbomen.

Uitdeeldag plantmaterialen

De uitdeeldag van het plantmateriaal vindt plaats op zaterdag 14 december 2019 om 9.15 uur. Wethouder Jan Aalbers deelt dan samen met het Emster Belang de eerste boom uit op het terrein van J.L. Pannekoek Emst B.V., Stationsweg 73, 8166 KA te Emst.

Streekeigen en aantrekkelijk voor diersoorten

De uitvoering van dit project is in handen van Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Alle deelnemers aan het project zijn door een adviseur van SLG bezocht. Voor ieder terrein is een inrichtingsplan gemaakt dat past binnen het landschapstype van de bewoners. Via deze actie worden de erven en kavelgrenzen verfraaid met streekeigen beplanting, zoals een elzensingel, struikenrij, haag, hoogstamboomgaard of combinatie van mogelijkheden.

Door aanplant van streekeigen soorten wordt een terrein weer aantrekkelijk voor allerlei diersoorten. De meidoorn bijvoorbeeld bloeit in het voorjaar en geeft voedsel voor wilde bijen en in het najaar komen de bessen waar vogels van smullen. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgt een erf meerwaarde wanneer er inheemse soorten staan.

Gunstige subsidiemogelijkheden

Bewoners doen een eigen bijdrage en konden gebruik maken van gunstige subsidiemogelijkheden. Het project Landschappelijke versterking Emst-Vaassen wordt mede gefinancierd vanuit de provincie Gelderland en de gemeente Epe.

 

Ook interessant

Doe ook mee met beplantingsproject Kootwijkerbroek in het Groen

Doe mee met Landschapsimpuls Uddel

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel

Informatieavond subsidie landschap en biodiversiteit in Heumen

Informatieavond over patrijzen, boerenlandvogels en vrijwilligerswerk

Doe als Leonoor uit Dodewaard en plant fruitbomen en struiken voor bijen en vogels!

Biodiversiteitsimpuls Hattem