Maar liefst 4 verschillende spechtsoorten ontdekt op Landgoed Vosbergen

Middelste bonte specht

Landgoed Vosbergen, een voor publiek toegankelijk landgoed in de gemeente Heerde, is een trekpleister voor een scala aan soorten, dat ontdekten een achttal vrijwilligers bij hun onderzoek naar de biodiversiteit van dit gebied. “Er zijn liefst tachtig vogelsoorten waargenomen”, meldt vrijwilliger Adrie Hottinga.

Naast vogelsoorten is er een inventarisatie gemaakt van diverse planten, vleermuizen, insecten, vissen, zoogdieren, amfibieën en reptielen.
Er was nog nooit eerder onderzoek gedaan naar de soortenrijkdom in deze regio, dat maakt de gevonden informatie zo waardevol. Met deze zogenaamde nulmeting kan de landgoedeigenaar bijhouden welke interventies het soortenrijkdom positief beïnvloeden.

Spechten

Opvallend was dat deze 45 hectare thuis is voor maar liefst 4 verschillende soorten spechten: de groene specht, de kleine bonte specht, de grote bonte specht en de middelste bonte specht. Die laatste is de zeldzaamste van de spechtensoorten en houdt vooral van oude eiken.

Groene specht Jong (Wim Weenink)   Middelste bonte specht

Groene specht (Wim Weenink)                                          Kleine bonte specht

Merel en grote bonte specht   Middelste bonte specht

Merel en grote bonte specht (Wim Weenink)                    Middelste bonte specht

Vrijwilligers

Het organiseren van het onderhoud van particuliere landgoederen en buitenplaatsen is een grote uitdaging. Gecoördineerd door SLG werken groepen vrijwilligers aan het van in stand houden van het karakteristieke landschap op het landgoed en de buitenplaatsen. Op landgoed Vosbergen werken twee vrijwilligersgroepen: Vrijwilligers Landgoed Vosbergen werkt aan kleinschalig landschapsonderhoud en Klompenpadwerkgroep Vosbergen onderhoudt het Vosbergenpad.

Het uitgebreide rapport over de geschiedenis, flora en fauna op landgoed Vosbergen kun je hier downloaden, meer informatie over deze publicatie vind je op de website van het KNNV.

Ook interessant

Doe ook mee met beplantingsproject Kootwijkerbroek in het Groen

Bewoners welkom op ideeënavond Levend Landschap Zwolle

Bewoners Heerde gaan biodiversiteit versterken

Inspiratiedag voor buitenlui over biodiversiteit in Sinderen

Inwoners bedenken ideeën voor Levend Landschap Rietmolen

Informatieavond biodiversiteit gemeente Buren

Meer bloemen, vlinders en bijen in Zaltbommel? Doe nu mee!

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel