Oral History werkgroep Gelderland: Nominatie beste boek Achterhoek Liemers 2015

Zaterdag 7 maart was in ’s-Heerenberg een bijeenkomst in het kader van de Boekenweek 2016 Achterhoek en Liemers. Hier werd uit vijf genomineerde boeken over de streekgeschiedenis van de Achterhoek en de Liemers het beste boek gekozen. Het boek “Verhalen over landgoed Hackfort” was één van de vijf genomineerde boeken. En hoewel we niet hebben gewonnen, is deze nominatie voor ons van grote betekenis: het betekent in onze ogen een flinke erkenning voor de fantastische vrijwilligers van de Oral History Werkgroep Gelderland, waarvan de vrijwilligers levensverhalen vastleggen van bewoners van Gelderland. De kwaliteit van de interviews die ze afnemen is hoog en het enthousiasme groot.

Verhalen over landgoed Hackfort
Het boek over landgoed Hackfort , dat is uitgegeven door Uitgeverij Blauwdruk met financiering van het Hackfort Fonds, bevat oral history verhalen over de omgang van bewoners van landgoed Hackfort met de inmiddels uitgestorven tak van de familie van Westerholt, die landgoed Hackfort in bezit had. Deze oral history verhalen zijn verzameld door interview vrijwilligers onder begeleiding van SLG, die heeft gezorgd voor de noodzakelijke training, uitrusting en begeleiding. Dit oral history werk is financieel mogelijk gemaakt door het Hackfort Fonds en door de Nationale Postcodeloterij. De cursus- en ontmoetingsruimte werd gefaciliteerd door Natuurmonumenten, op het landgoed zelf.

20160305-boekenweek011Op deze bijeenkomst namen Harry Harsema van Uitgeverij Blauwdruk en André Kaper van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland een prijs in ontvangst als genomineerden, mede namens de betrokken vrijwilligers. Uitgeverij Blauwdruk en SLG hebben besloten de prijs van €100 in zijn geheel te over te dragen aan de vrijwilligers van de Oral History Werkgroep Gelderland. Want zonder de inzet van interview- en fotovrijwilligers was dit boek er niet geweest.

Foto: “Interview Harry Harsema (midden) en André Kaper (rechts) over landgoed Hackfort en het boek (foto: Jan Saalmink).”

Winnende boek
Het winnende boek is een bijzonder beeldverhaal over de geschiedenis van ijzerindustrie in Ulft. Kijk hier voor meer informatie.