Nieuwe Klompenpaden in Elburg

Het Vrijheijtpad en het Thornspiccerpad zijn de namen van de nieuwe Klompenpaden in de gemeente Elburg. Op 30 juli vindt om 16.00 uur de feestelijke opening plaats bij Restaurant Lucca, Havenkade 18 in Elburg. Wethouder A. Klein van de gemeente Elburg verricht de opening. Naast de onthulling van de startpanelen is er gelegenheid tot het wandelen van (een deel) van het Klompenpad. Dus klompen aan, rugzak op en gaan!

Ongeveer tien jaar geleden heeft de gemeente Elburg het Elburger Landgoederenpad en ‘t Pad door de Vrijheid ontwikkeld als onderdeel van de Veluwse Randmeerroutes. Beide zijn prachtige routes, maar de bekendheid onder wandelaars was beperkt. In navolging van de gemeenten Oldebroek en Harderwijk heeft de gemeente Elburg Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) daarom opdracht gegeven om genoemde Randmeerroutes om te zetten naar Klompenpaden. Dat is nu gelukt!

Het Vrijheijtpad en het Thornspiccerpad zijn onder begeleiding van SLG en met medewerking van enthousiaste vrijwilligers, grondeigenaren en de gemeente Elburg tot stand gekomen. De nieuwe Klompenpaden maken deel uit van een netwerk van Klompenpaden in Gelderland en Utrecht. Het zijn het 127ste en het 128ste Klompenpad. Beide Klompenpaden zijn mede gefinancierd door de Provincie Gelderland, de gemeente Elburg, Waterschap Vallei en Veluwe en de Nationale Postcode Loterij.

Vrijheijtpad en Thornspiccerpad

Het Vrijheijtpad is een rondwandeling van negen kilometer door het buitengebied van Elburg en is te verlengen tot veertien kilometer. Het is een wandeling langs oude verdedigingswerken, over kerkenpaden en oude landgoederen. Het Thornspiccerpad is een Klompenpad voor de echte wandelaar want deze rondwandeling is maar liefst 20 kilometer maar is te verkorten tot negen kilometer. De route loopt langs beken, over eeuwenoude kerkenpaden, door weilanden, heidevelden, zandverstuivingen en over fraaie landgoederen. De routes starten vanaf de Havenkade ter hoogte van nummer 21 en parkeerplaats het Schootsveld.

Brochure en app

Het Thornspiccerpad is gemarkeerd met paarse klompjes en het Vrijheijtpad is gemarkeerd met groene klompjes. De brochures met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden zijn onder andere verkrijgbaar bij Restaurant Lucca, Restaurant Halfweg, Molen de Tijd, A. Vogel Tuinen en VVV’s in de regio. Klompenpaden zijn verboden voor honden in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is vanaf 30 juli ook beschikbaar via de Klompenpaden app.
Kijk voor meer informatie op www.klompenpaden.nl of onze Facebookpagina.

Hulp gezocht

Alle Klompenpaden worden onderhouden door vrijwilligers; enthousiaste bewoners die het leuk vinden om de route te controleren, de markering op orde te houden, het zwerfafval weg te halen en onverharde stukken beloopbaar te maken. De vrijwilligersgroep van het Vrijheijtpad en Thornspiccerpad zoekt hierbij versterking. Belangstellenden die het leuk vinden om buiten actief te zijn en zich samen in te zetten voor één of beide wandelroutes, kunnen contact opnemen met Dagmar Kroezen via d.kroezen@landschapsbeheergelderland.nl.

Ook interessant

Informatieavond Zwerfafvalbrigade Buren

Vrijwilligers gezocht voor het behoud van hoogstamboomgaarden Hattem

Laorns Enkenpad: eerste Klompenpad in wandelgemeente Lochem

Doe inspiratie op voor het voorjaar in Landschapsnieuws!

Feestelijke opening van Klompenpad Kids in Nijbroek

Informatieavond over patrijzen, boerenlandvogels en vrijwilligerswerk

Vrijwilliger Jack van Dongen vindt opnieuw eerste kievitsei in Gelderland

Vondst eerste kievitsei is de start van het weidevogelseizoen 2022