Nederlands Kampioenschap Maaien met de zeis

Op 10 september tijdens Beleef Landleven, in het Openlucht Museum te Arnhem, gaan 15 teams van de provinciale organisaties Landschapsbeheer en Landleven-teams de strijd weer met elkaar aan om de nationale titel ‘maaien met de zeis’. Onder veel belangstelling van het publiek zullen ook enkele damesteams en een jeugdteam weer meedoen om de gouden strekel én de eer. Op zaterdag barst om 12.00u de strijd los, met als afsluiting om 14.30u de spannende finale.

Haren en strekelen

Er worden deze zomer heel wat uurtjes door de meeste teams geoefend, alleen, maar ook met elkaar om de fijne kneepjes van het maaien goed in de vingers te krijgen. Ook het scherp houden van de zeis krijgt veel aandacht. De bladen van de zeis moeten vlijmscherp zijn, tot vlak voor de wedstrijd worden ze vol aandacht en liefde gehaard en gestrekeld. Een absolute noodzaak om het gras met regelmatige halen af te kunnen snijden en geen sprietje te laten staan. Zeker voor de damesteams is winnen niet het belangrijkste. Het gaat erom te laten zien dat maaien met de zeis iets is van deze tijd. En om liefde voor en plezier met het aloude maaien met de zeis uit te stralen.

Zelf meedoen?

Bent u ervaren in het maaien met de zeis en lijkt het u leuk om ook mee te doen aan het Nederlands kampioenschap? Dat kan, meldt u dan op zaterdag 10 september vóór 11.00u bij de stand van LandschappenNL. Voor de beste maaiers is er plek in één of twee Landleventeams. Neem wel uw eigen zeis mee! Kijk hier voor meer informatie.

Waarom deze aandacht voor maaien met de zeis?

Bij kleinschalig natuurbeheer is een zeis vaak een heel goed alternatief voor een bosmaaier of maaimachine. Je kunt gemakkelijk om een orchidee heen maaien en dieren die in het gras zitten, hebben een grotere kans om te vluchten. Bij het maaibeheer van natuurterreintjes gebruiken vrijwilligers van Landschapsbeheer daarom vaak een zeis.

Degenen die goed met de zeis kunnen omgaan hebben vaak in hun jeugd geleerd hoe ze met de zeis moeten maaien en zijn dit nog steeds niet verleerd. Gelukkig komen er de laatste jaren weer nieuwe maaiers van alle leeftijden bij. Het kampioenschap past goed in deze hernieuwde belangstelling.
Meer informatie over maaien met de zeis en het NK vindt u op www.maaienmetdezeis.nl.